Ministerul de Externe rus, cu noi critici către autoritățile de la Chișinău
În pofida criticilor din partea opoziției și a cetățenilor de rând, autoritățile moldovenești „cu orice preț continuă” să „strângă” forțat țara în patul lui Procust al „proiectului european”. Această opinie a fost exprimată de reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing la Moscova.
„Rezultatele sincer eșuate ale activității „integratorilor europeni” de la Chișinău, care amintesc mai mult de „protestele naționale”, sunt firești. Este posibil să asiguri bunăstarea poporului doar dacă respecți și iubești acest popor, nu să îl separi de el însuși. Vedem contrariul - în Moldova oamenii sunt „rescriși”, se încearcă să se scape de tot ce este moldovenesc: limbă, naționalitate, istorie, identitate culturală, sentimentul demnității naționale. Autoritățile de la Chișinău nu sunt interesate de sentimentele și aspirațiile poporului. Ele au o sarcină, o ordine plătită. Își dau seama de acest lucru. Dar „plata” nu a fost făcută poporului Republicii Moldova, ci celor care sunt acum „stabiliți” la Chișinău”, a spus Zaharova, transmite Știri.md cu referire la infotag.
Potrivit acesteia, „dacă urmați orbește instrucțiunile curatorilor occidentali și vă petreceți cea mai mare parte a timpului în sălile instituțiilor europene, „agățându-vă de mâinile” birocraților de acolo, rezultatul va fi destul de deprimant”.
„Așa cum vedem acum în Moldova. Nu sunt primii, nu sunt ultimii”, a mai menționat Zaharova.
Comentând criza energetică din țară, ea a atras atenția asupra faptului că autoritățile moldovenești încearcă din nou să tragă la răspundere Rusia pentru provocarea acesteia pe principiul „dacă ceva a mers prost, este vina Rusiei”.
„La 9 ianuarie, Serviciul de presă al Guvernului moldovean a declarat că Rusia se folosește de locuitorii Transnistriei într-un joc geopolitic și a descris lumea rusă cu cuvinte precum „frig, foame, abis și întuneric”. De fapt, după cum subliniază experții moldoveni, frigul, foamea, abisul și întunericul sunt ceea ce au primit locuitorii din Moldova și Transnistria ca rezultat promis al politicii criminale și antipopulare a autorităților de la Chișinău. Întreruperile de curent au afectat toate straturile populației, cu excepția funcționarilor guvernamentali, unde totul este „în grafic”. Oamenii trec în masă la încălzirea cu lemne. Numărul bolilor cauzate de hipotermie a crescut brusc. Și asta în Europa, în secolul al XXI-lea!”, a adăugat aceasta.