main logo
1047

Mihail Popșoi, despre relațiile cu Rusia: Nu văd momentan o îmbunătățire

„Ororile care se întâmplă în Ucraina nu pot fi depășite. Va dura extrem de mult timp până Federația Rusă, societatea rusă, va trebui să digere ceea ce s-a întâmplat.”

Mihail Popșoi, despre relațiile cu Rusia: Nu văd momentan o îmbunătățireColaj: Știri.md

Declarația aparține ministrului Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, care a menționat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile de la Chișinău nu văd momentan o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia din cauza războiului din Ucraina, transmite Știri.md.

„Având în vedere ororile care se întâmplă în Ucraina, e greu să vedem în viitorul apropiat o îmbunătățire semnificativă a relațiilor din cauza războiului barbar. Deși ne-am dori să avem relații bune cu toată lumea, atunci când un stat încalcă flagrant dreptul internațional și comite orori cum nu s-au mai văzut pe continentul european de la cel de-Al Doilea Război Mondial, cu mare regret, oricât de diplomați am fi, oricât de mult ne-am dori pentru cetățenii noștri de aici și de acolo pentru relații comerciale bune, acest lucru, din păcate, va trebui să aștepte”, a spus Popșoi.

Șeful MAE a menționat că războiul din Ucraina nu poate fi depășit, iar Rusia va trebui să „digere foarte mult timp ceea ce s-a întâmplat”.

La 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în 2014. Invazia a fost cel mai mare atac asupra unei țări europene de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Se estimează că a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare. Până în iunie 2022, trupele rusești au ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Aproximativ opt milioane de ucraineni au fost strămutați pe plan intern, iar peste 8,2 milioane de ucraineni au fugit din țară până în aprilie 2023, creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Deteriorările de mediu extinse provocate de război, descrise pe scară largă ca un ecocid, au contribuit la crize alimentare în întreaga lume.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării