Mihai Isac: Ion Ceban reprezintă interesele Federației Ruse
Într-un context geopolitic tensionat și într-un an electoral crucial pentru Republica Moldova, decizia României de a-l declara indezirabil pe teritoriul său și în spațiul Schengen pe primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, pe o perioadă de cinci ani, reprezintă un avertisment ferm pentru actorii politici cu duble standarde și pentru formațiunile care promovează o agendă prorusească sau antioccidentală.

Expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, a declarat la emisiunea „În Context” că decizia „fără precedent” este rezultatul unei evaluări la nivelul instituțiilor statului român, ce a constatat că există amenințări pentru securitatea statelor membre ale UE și pentru NATO, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Mihai Isac a analizat, la emisiunea moderată de Radu Osipov, implicațiile deciziei anunțate pe 9 iulie, calificând-o „un gest de mare gravitate” și un „semnal politic extrem de clar”.
„Este o măsură fără precedent, iar primarul general de Chișinău, Ion Ceban, este politicianul cu cel mai înalt rang sancționat de către autoritățile române pentru faptul că ar reprezenta o amenințare la adresa securității României și a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene și NATO”, a punctat expertul.
Ceban, alăturat simbolic unor figuri radicale și antioccidentale
Mihai Isac a subliniat că, prin această decizie, Ion Ceban ajunge într-o companie cu totul neobișnuită pentru un politician care pretindea apropierea de valorile europene.
„În acest moment, domnul Ceban e într-o listă foarte selectă, alături de lideri ai unor mișcări radicale, extremiste, musulmane din Orientul Mijlociu sau de persoane bănuite de legături cu serviciile secrete implicate în acțiuni de subminare a democrației din statele europene”, a continuat el.
Potrivit lui Isac, această decizie este rezultatul unei evaluări minuțioase și al unei asumări politice ferme la nivelul instituțiilor de securitate ale statului român: „Aceste decizii, la nivelul blocului comunitar, în cazul unor oficiali de rangul primarului celui mai important oraș din Republica Moldova, nu se iau ușor. Sunt decizii bine cântărite”.
România trage o linie fermă în fața forțelor proruse
Isac a atras atenția că Bucureștiul transmite un semnal clar persoanelor cunoscute pentru retorică antiromânească, antieuropeană, ideologilor anumitor blocuri de alternativă și forțelor politice proruse de la Chișinău.
„România este un stat membru al Uniunii Europene și al NATO. Este un stat-pivot al Occidentului în zona extinsă a Mării Negre, principalul partener al Republicii Moldova în regiune. România nu își abandonează aliații. (...) Este un stat care are capacitatea să riposteze atunci când integritatea sa, suveranitatea sa, securitatea sa sunt puse în pericol”, a accentuat Mihai Isac la Moldova 1.
„Alternativa proeuropeană”, proiect al spionajului de la Moscova
Deși Ceban a încercat să se profileze, prin partidul său și blocul din care face parte, ca o alternativă proeuropeană, această construcție politică a fost demontată de faptele sale, susține Isac.
„Ceban încerca să se patenteze ca exponent al electoratului proeuropean din Chișinău și din Republica Moldova, dar vedem că această operațiune politică specială inițiată de serviciul de spionaj de la Moscova a eșuat lamentabil la porțile României. (...) Chiar dacă anterior România a încercat să înțeleagă modul în care domnul Ceban ar dori să facă politică, decizia de astăzi este o asumare politică a ceea ce i s-a semnalat demult în spațiul public: Ceban reprezintă interesele Federației Ruse”, constată expertul.
Resursele Capitalei pentru imaginea lui Ceban
Isac a criticat și folosirea funcției publice de către Ceban în scopuri personale de imagine și a reamintit vizitele controversate ale edilului în Occident.
„Trebuie să facem foarte mare diferență între domnul Ceban ca om politic și Ceban – primar de Chișinău. El a folosit resursele capitalei și cele administrative pentru a-și face imagine atât în România, cât și în Occident. Ceban a fost primit și în Ucraina, dar până în acest moment nu a explicat ce căuta el la Moscova, cu câteva ore înainte de invazia militară rusă împotriva Ucrainei", a amintit Mihai Isac.
Verdictul Europei pentru Ceban și MAN
În opinia expertului, Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condus de Ceban, a pierdut complet șansa de a se prezenta ca o forță politică de tranziție între Est și Vest.
„Blocul din care face parte MAN pare să fi eșuat în acest moment. Nu va mai putea să „ducă cu zăhărelul” electoratul din Republica Moldova ca fiind o alternativă la alte formațiuni politice proeuropene. În acest moment, verdictul Europei este clar: Ceban nu este considerat o alternativă de către Uniunea Europeană.”
România, hotărâtă să apere securitatea regională
În încheiere, Isac a reiterat că România nu are obligația legală de a face publice detalii despre această decizie, dar că măsura este una susținută pe deplin în interiorul arhitecturii de securitate a statului.
„Astfel de decizii nu se iau fără consultarea tuturor instituțiilor de securitate din arhitectura de securitate a statului român. Va fi extrem de interesant să vedem dezvăluirile din zilele următoare cu privire la aceste motive”, a adăugat Isac.
Edilul Capitalei poate contesta decizia, a adăugat expertul, dar este clar că România a tras o linie de demarcație între partenerii de încredere și actorii considerați o amenințare.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la București, liderului Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, primar de Chișinău, i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, precum și în întreg Spațiul Schengen, pentru o perioadă de cinci ani. Decizia a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională. „România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova”, a informat MAE al României.
Primarul de Chișinău a calificat decizia drept „o răfuială politică” din partea guvernării de la Chișinău și consideră că urmează „cea mai murdară campanie electorală parlamentară din câte a avut Republica Moldova”. Anterior, Ion Ceban a respins acuzațiile privind colaborarea sa cu serviciile speciale ruse.
Aflat la cel de-al doilea mandat de primar, Ion Ceban are o carieră politică marcată de schimbări notabile de orientare ideologică și de implicare activă în evenimente politice importante. De-a lungul anilor, a trecut de la Partidul Comuniștilor la Partidul Socialiștilor, iar ulterior a fondat propriul său partid - MAN.