main logo
579

Michalko: Corupția, o tumoare care distruge încrederea în democrație în Moldova

Şeful Delegaţiei UE în RM, Peter Michalko, a declarat că "corupţia este o tumoare care distruge încrederea în democraţie în Moldova".

Michalko: Corupția, o tumoare care distruge încrederea în democrațieFoto: europalibera.org

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, în cadrul unui forum dedicat reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, el a menţionat că "UE a fost dezamăgită de faptul că guvernarea anterioară a RM nu a realizat reforme reale în acest domeniu", transmite Știri.md.

"Nu am putut oferi finanţare atunci când am văzut că nu se face nimic în direcţia reformelor, iar situaţia se înrăutăţeşte. Dar acest lucru trebuie schimbat. Trebuie să avem încredere în noile autorităţi, iar aici vedem o şansă", a spus diplomatul.

Potrivit lui, partenerii de dezvoltare "trebuie să sprijine reformele în Republica Moldova atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere tehnic şi financiar", iar UE "este dispusă să sporească susţinerea pentru dezvoltarea procesului de reformă a justiţiei".

"Moldova are nevoie de o justiţie independentă, are nevoie de egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, de consolidarea încrederii în instituţiile statului. Schimbările trebuie să fie rapide şi calitative, pentru ca cetăţeanul să fie beneficiarul lor final", a spus diplomatul.

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a subliniat că, "fără crearea unei justiţii independente, orice altă reformă este sortită eşecului".

"Aşteptările cetăţenilor de la noua guvernare sunt extrem de înalte. Oamenii doresc schimbări în practică, nu pe hârtie, doresc o justiţie obiectivă, o procuratură eficientă, garanţii pentru drepturile lor", a spus ea.

Potrivit ministrului, "Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor joacă un rol-cheie în curăţarea sistemului".

"De aceea, îndemnăm reprezentanţii acestor structuri să asigure o activitate independentă şi onestă a colegilor lor, deoarece stabilitatea societăţii, securitatea ei juridică şi economică depind de eficacitatea sistemului justiţiei", a spus Stamate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării