main logo
750

Membrii CPA cer începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere (CPA) UE – Moldova au adoptat joi, 23 martie curent, la Bruxelles, o declarație în care solicită începerea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova cât mai curând posibil, până la finalul anului, după îndeplinirea celor 9 recomandări transmise de Comisia Europeană.

Membrii CPA cer începerea negocierilor de aderare a Moldovei la UE

Despre asta se spune într-o postare a europarlamentarului Siegfried Mureșan din partea Partidului Național Liberal, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Am coprezidat astăzi o reuniune foarte bună a Comitetului parlamentar de Asociere UE – Moldova. Alături de membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, precum și ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, am transmis susținerea noastră clară pentru creșterea sprijinului european oferit Republicii Moldova… Republica Moldova și cetățenii săi au demonstrat că vor să fie parte din Uniunea Europeană. Moldova a realizat mari progrese în ultimul an pentru apropierea de UE, în pofida provocărilor cu care se confruntă și a amenințărilor dinspre Federația Rusă. Tocmai de aceea, trebuie să oferim Republicii Moldova mai multă claritate cu privire la pașii care urmează acum, după acordarea statutului de stat candidat în 2022. Din acest motiv, cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând posibil, imediat după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în 2022”, a declarat, joi,  deputatul european Siegfried Mureșan, co-președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.”, a declarat europarlamentarul nu înainte de enumera șapte lucruri importante din declarația adoptată.

Astfel, este vorba de:

  • Începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând, după îndeplinirea celor 9 recomandări;
  • Regim european de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă Republica Moldova;
  • Unitate special dedicată relațiilor cu Moldova la nivelul Direcției de Vecinătate a Comisiei Europene
  • Mai multe resurse alocate Hub-ului UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova;
  • Liberalizarea totală a comerțului UE – Moldova;
  • Creșterea sprijinului financiar european pentru Moldova;
  • Eliminarea tarifelor de roaming între UE și Moldova.

„În același timp, vedem că Federația Rusă face tot posibilul să destabilizeze Republica Moldova prin instrumente hibride de agresiune, precum dezinformarea, manipularea și șantajarea Moldovei cu livrările de gaz. Rusia este puternic sprijinită în acest efort de oligarhii din Republica Moldova care se folosesc de oameni și orchestrează proteste pentru a destabiliza țara. Acești oligarhi vor ca Republica Moldova să rămână departe de Uniunea Europeană, justiția să nu se reformeze, iar ei să poată fura în continuare fără a fi pedepsiți. Tocmai de aceea, noi cerem instituțiilor Uniunii Europene crearea unui regim de sancțiuni asemănător celui pe care l-am adoptat pentru sancționarea persoanelor din Federația Rusă care susțin războiul din Ucraina. Vreau să ne asigurăm că toate activele acestor oligarhi din țările Uniunii Europene sunt înghețate astfel încât ei să nu mai poată finanța false proteste și să nu mai încerce să corupă instituțiile Republicii Moldova”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Documentul adoptat astăzi în unanimitate de membrii CPA mai solicită, de asemenea, liberalizarea totală a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, integrarea Republicii Moldova cât mai curând în Piața Unică Europeană și creșterea sprijinului financiar acordat de UE.

„Integrarea Republicii Moldova în Piața Unică va crește investițiile europene în Moldova și va întări economia țări, astfel încât oamenii să simtă beneficiile integrării europene mai repede, nu doar în momentul aderării propriu-zise la Uniunea Europeană”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Amintim că declarația a fost adoptată în cadrul celei de-a 13-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere care a avut loc astăzi în Parlamentul European de la Bruxelles și care a reunit membri ai Parlamentului European și ai Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, precum și ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă. Din delegația legislativului de la Chișinău fac parte, pe lângă copreședintele CPA RM-UE, Mihail Popșoi, și deputatele Olesea Stamate și Ina Coșeru, membre CPA RM-UE.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării