Marian Lupu: R. Moldova este un stat capturat sub guvernarea PAS
Președintele Mișcării „Respect Moldova”, Marian Lupu, acuză guvernarea PAS de capturarea statului și folosirea reformelor din justiție în scopuri politice.

În cadrul unei emisiuni televizate, liderul formațiunii a declarat că actuala putere ignoră opiniile societății civile și ale profesioniștilor din sistemul de drept, inclusiv ale avocaților aflați în grevă, transmite Știri.md.
„Astăzi, sub guvernarea PAS, Republica Moldova este cu adevărat un stat capturat, nu așa cum pretindeau ei în 2019. Au folosit instrumente politice și propagandă pentru a-i elimina pe toți cei cât de cât independenți din sistem”, a afirmat Lupu.
Potrivit acestuia, mecanismele de Vetting și Prevetting, promovate de autorități în contextul reformei justiției, s-ar fi transformat „în simple pretexte pentru epurări politice”. Lupu susține că, în prezent, Procuratura ar fi controlată politic, iar justiția – „paralizată”.
În declarația sa, liderul „Respect Moldova” a criticat și modul în care au fost votate recent mai multe proiecte legislative în Parlament, inclusiv modificările la Legea cu privire la avocatură.
Totodată, el a acuzat guvernarea că nu ține cont de opiniile Comisiei de la Veneția și ale altor instituții internaționale relevante.
„Cândva țineam cont de aceste recomandări. Era un gest de bun-simț și respect pentru democrație. Astăzi nu mai contează”, a conchis Lupu.
Deocamdată, reprezentanții PAS nu au comentat acuzațiile lui Marian Lupu.
La ultima ședință a Parlamentului, majoritatea parlamentară a adoptat mai multe modificări la Legea avocaturii, printre care includerea unor reprezentanți ai Ministerului Justiției în comisiile Uniunii Avocaților – pentru etică, disciplină și licențiere. De asemenea, avocații nu vor mai putea fi membri ai Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) pentru mai mult de un mandat. În semn de protest față de aceste măsuri, luni, 15 iulie, avocații din Republica Moldova au intrat în grevă generală, acuzând guvernarea de lipsă de transparență și tentativă de subordonare a breslei.
Tot ieri, la Ministerul Justiției au avut loc discuții despre recentele modificări legislative. Dialogul va continua în cadrul unui grup de lucru din care vor face parte și reprezentanți ai Parlamentului și UAM, pentru a găsi soluții legislative adaptate realităților din sistem. De asemenea, s-a agreat că orice inițiativă ar trebui să fie precedată de discuții în cadrul unui dialog instituțional deschis – precizează MJ.