main logo
14164

Marian Lupu: Moldova nu va adera la UE cu o economie distrusă

„Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană cu o economie distrusă. Mai mult, blocul comunitar ar putea trece în curând prin transformări structurale care, de asemenea, ar putea afecta procesul de integrare a țării noastre”. Avertizările au fost făcute de Marian Lupu.

Marian Lupu: Moldova nu va adera la UE cu o economie distrusăMarian Lupu/Imagine simbol

„În lume au loc schimbări majore, o reconfigurare geopolitică dacă vreți. În aceste condiții, unii au de pierdut, iar alții, care știu să se orienteze în noile circumstanțe și se adaptează rapid la noile realități, pot obține câștiguri. Republica Moldova poate transforma aceste provocări în avantaj”, notează politicianul, transmite Știri.md. 

Marian Lupu consideră că Republica Moldova are nevoie acum de o guvernare nouă, care să poată promova interesele țării pe arena internațională.

„E nevoie de o guvernare matură, care nu tratează lucrurile prin abordări extremiste - bun sau rău, ai noștri și ai voștri. E nevoie de politicieni experimentați, care înțeleg procesele și pot negocia de pe poziție de partener, nu de vasal. Altfel, pe lângă pierderile economice colosale, vom pierde și oportunitatea aderării la UE, pentru care moldovenii au îndurat atâtea nedreptăți - majorări de tarife, scumpirea alimentelor și mărfurilor industriale, pensii derizorii și tot felul de restricții”, atenționează Marian Lupu.

Știri.md amintește că, Marian Lupu și-a anunțat revenirea în politică, menționând că această decizie este dictată de situația social-politică a țării. Acesta urmează să preia funcția de președinte al Partidului Respect Moldova, formațiune condusă în prezent de Eugeniu Nichiforciuc.

Amintim că Marian Lupu a deținut de-a lungul anilor diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în „marea politică” pe tim­pul guver­nă­rii comu­niste. Coche­tând cu fun­cţi­ile publi­ce încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Econo­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005 devi­ne depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009, Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decembrie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi cea de preşe­dinte inte­ri­mar. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, socia­li­şti şi liberal-reformatori. În februarie 2019 ajunge la șefia Curții de Conturi.

În aprilie 2023, președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a fost acuzat de „avansuri sexuale” de către o angajată a instituției. Femeia a declarat public că după ce ar fi refuzat aceste avansuri i-a fost aplicată o mustrare aspră. Într-o reacție oficială, Curtea de Conturi a infirmat acuzațiile aduse lui Marian Lupu, susținând că sunt „calomnii și insinuări”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării