main logo
6412

Maria Zaharova, indignată de Recensământ: În Moldova are loc românizarea

„În Moldova are loc o românizare artificială şi forţată a populaţiei, cu o notabilă rusofobie”, a declarat purtătoarea de cuvânt oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Maria Zaharova, indignată de Recensământ: În Moldova are loc românizareaImagine simbol

În cadrul unei conferințe de presă, Maria Zaharova a declarat că „românizarea a devenit o politică de stat a conducerii Moldovei, care are paşapoarte româneşti”, transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

„Cel mai odios aspect al ei este numirea în instituţiile de stat a unor persoane venite din Bucureşti, schimbarea numelui limbii moldoveneşti în limba română. Şi acum, o nouă propunere, să ne înscriem toţi ca români”, a remarcat Zaharova.

Potrivit diplomatului rus, unii experţi moldoveni susţin că scopul principal al Recensământului populaţiei este de a arăta că „în Moldova trăiesc nu moldoveni, ci români”.

„Cu toate acestea, conform rezultatelor Recensământului anterior (2014), peste 75% dintre cei intervievaţi s-au autoidentificat ca moldoveni, iar doar 7% - ca români. Se folosesc tot felul de metode. Sloganul „Sunt român. Vorbesc româneşte. Haideţi să corectăm statisticile” este activ promovat pe reţelele sociale din Moldova”, a spus Zaharova.

„Ce este asta în general? Suntem în secolul al XXI-lea? Aşa este determinat viitorul european al Moldovei?”, s-a indignat diplomatul.

Amintim că, în perioada 8 aprilie - 7 iulie, în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor, un exercițiu statistic desfășurat în toate țările lumii menit să ofere o imagine asupra realității demografice în baza căreia se construiesc politici publice și se acordă asistență financiară.

Datele colectate în cadrul Recensământului vor sta la baza tuturor politicilor implementate de stat la luarea deciziilor importante privind dezvoltarea infrastructurii, investițiilor în școli, grădinițe, servicii sociale și medicale, spun autoritățile.

Este al treilea Recensământ organizat de la obținerea Independenței Republicii Moldova. Primul a avut loc în 2004, iar cel de-al doilea - în 2014.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării