main logo
1022

Majestatea Sa Margareta: UE trebuie să accelereze procesul de aderare a Republicii Moldova

Majestatea Sa Margareta a precizat, miercuri, în cadrul unui discurs susţinut la Institutul Suedez de Relaţii Internaţionale din Stockholm privind perspectiva românească asupra graniţelor estice ale UE şi NATO, că procedurile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană trebuie accelerate, subliniind faptul că Moldova şi Ucraina “nu îşi vor găsi pacea decât dacă fac parte din familia europeană”.

Majestatea Sa Margareta: UE trebuie să accelereze aderarea Moldovei

Majestatea Sa Margareta, alături de Principele Radu, au avut, miercuri, o întâlnire cu Jakob Hallgren, directorul Institutului Suedez de Relaţii Internaţionale şi Nicholas Aylott, directorul programului de studii europene al institutului, la eveniment fiind prezenţi analişti şi experţi pe probeleme de securitate şi membri ai corpului diplomatic, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

“Trebuie să încep prin a aminti ospitalitatea pe care acest Institut a oferit-o răposatului meu tată, Regele Mihai, când a venit să vă vorbească despre țara noastră în urmă cu 21 de ani. Merită să ne amintim unde era România la acea vreme. Încă nu era membru nici al NATO, nici al Uniunii Europene, deși era candidat pentru ambele”, a spus Majestatea Sa.

În cadrul discursului, Majestatea Sa Margareta a felicitat Suedia pentru actuala preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, pentru simţul clar al priorităţilor şi managementul eficient al chestiunilor Uniunii Europene, într-un moment în care continentul nu putea fi mai turbulent şi când pericolele cu care se confruntă nu puteau fi mai presante.

“Obiectivul pe care mi l-am asumat acum, atât cu sprijinul Guvernului României, cât şi cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur şi simplu, că Republica Moldova nu este mistuită de tragedia care afectează acum Ucraina; că guvernul ei reformist este sprijinit în atingerea obiectivului său şi că cetăţenilor din Moldova li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alţii. Salut decizia Uniunii Europene de anul trecut de a acorda Moldovei statutul de candidat. (…) Mă simt obligată să adaug că avem nevoie să fim conştienţi de urgenţa în sprijinirea Republicii Moldova. După ce a acceptat Republica Moldova ca ţară candidată, UE ar trebui să înceapă cât mai repede posibil identificarea obiectivelor asupra cărora trebuie să se concentreze guvernul Republicii Moldova pentru a-şi grăbi aderarea la UE. Da, decalajul de prosperitate dintre Moldova şi UE rămâne mare. Şi da, există dificultăţi serioase în buna guvernare a ţării. Dar, în acelaşi timp, cetăţenii Republicii Moldova sunt probabil unii dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai Europei”, a declarat Custodele Coroanei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării