Maia Sandu: UE deja ni se întâmplă. Singurul risc e ca noi să ne oprim
Uniunea Europeană transmite un semnal puternic de sprijin pentru Republica Moldova, odată cu organizarea primului summit Moldova – UE, confirmând că procesul de aderare nu mai este un ideal îndepărtat, ci o realitate în plină desfășurare, susținută ferm de toate cele 27 de state membre.

Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu, în conferința de presă de după Summitul Moldova-UE desfășurat la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.
„Pentru că Moldova contează. Și pentru că întreaga Uniune Europeană lucrează cot la cot cu noi, pentru ca țara noastră să devină membru deplin al acestei familii. Astăzi am vorbit despre cum și când vom adera. Nu mai vorbim despre dacă. Acest lucru a fost posibil nu pentru că așa ne-a fost norocul. Ci datorită voinței politice fără precedent și la Chișinău, și la Bruxelles, dar și muncii de zi cu zi a sute de oameni”, susține șefa statului.
Potrivit președintei, Moldova deja se integrează în UE. „Uniunea Europeană deja ni se întâmplă. Iar singurul risc este ca noi să ne oprim. Dacă la toamnă vom decide că nimeni nu ne poate opri, atunci totul devine posibil. Moldova are totul ca să reușească. Și va reuși. Pentru că moldovenii sunt, în minte și în inimă, deja cetățeni europeni”, a adăugat Maia Sandu.
Șefa statului a remarcat că apropierea țării de Uniunea Europeană a adus deja beneficii concrete, inclusiv rezultate economice reale prin deschiderea pieței Uniunii Europene, dar și menținerea păcii și ancorarea în valorile bunăstării. Potrivit ei, apropierea de Europa înseamnă și investiții directe în dezvoltarea Moldovei, iar în următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova – de la nord la sud, în orașe și sate.
Potrivit președintei, spre regret, nu toți își doresc aceste lucruri pentru Moldova, iar Kremlinul și vocile sale, împrăștiate strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să convingă oamenii că Moldova nu trebuie ajutată. Chiar și în acest context, susține șefa statului, Europa a demonstrat că unitatea și ajutorul reciproc pot aduce pace, prosperitate și progres – indiferent de limbă, geografie sau trecutul istoric.
Președinta a mai spus că în cadrul discuțiilor cu oficialii europeni au abordat și subiectul țării vecine – Ucraina, menționând că e nevoie de unitate în sprijinul Ucrainei. „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni. Vom continua să fim un partener de securitate de încredere – pentru Ucraina și pentru Uniunea Europeană”, a mai spus Maia Sandu.