Maia Sandu spune de ce nu a vizitat regiunea transnistreană în timpul mandatului
Președinta Maia Sandu nu a efectuat nicio vizită în regiunea transnistreană în timpul mandatului său din cauza regimului separatist de la Tiraspol. Iar atât timp cât nu poate avea întruniri cu cetățenii de acolo, nu are niciun motiv să meargă în localitățile din stânga Nistrului, a declarat șefa statului într-o emisiune de la postul de televiziune TV8.
Pentru persoanele cu funcție de răspundere din Republica Moldova au fost create niște restricții, iar în cazul încălcării acestora ar putea exista acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței țării noastre, a accentuat Maia Sandu, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
„Cunoașteți că sunt niște impedimente create artificial de regimul de acolo. Dar dacă nu pot să merg să mă întâlnesc cu cetățenii, alt motiv nu am. Există niște restricții pentru persoanele cu funcție de răspundere și niște mecanisme care... acest lucru ar putea fi facilitat, dar aceste mecanisme sunt prea complicate și respectiv nu avem de ce să le respectăm, pentru că știm unde o să ducă această situație. Repet, cu cetățenii mă întâlnesc cu mare drag atunci când vin pe malul drept. Noi ne dorim să menținem stabilitatea, în special în situația cu războiul în Ucraina”, a spus Maia Sandu.
Amintim că, în anul 2019, Maia Sandu, pe când deținea funcția de premier, a solicitat Tiraspolului scoaterea interdicției de călătorie pentru oficialii Republicii Moldova.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că problemele care marchează relațiile dintre Tiraspol și Chișinău se schimbă de la o perioadă la alta. În opinia sa, una dintre problemele majore este cea a liberei circulații.
Menționăm că reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului se vor așeza vineri, 17 mai, la masa de negocieri. Întâlnirea va avea loc, din nou, în stânga Nistrului. Potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, pe agenda discuțiilor vor fi abordate subiecte de ordin economic și social din regiunea transnistreană.
Obiectivul acestor discuții ar fi „racordarea” regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, a precizat Oleg Serebrian.
„Sperăm că Tiraspolul va avea suficientă suplețe și înțelegere, pentru că este și interesul lor, ținând cont de situația socială, ținând cont de situația economică din regiune, să se racordeze la acest proces de integrare europeană. Pentru că este în beneficiul regiunii, în beneficiul agenților economici și al populației în ultimă instanță”, a declarat Oleg Serebrian.
Precizăm că autoritățile constituționale de la Chișinău au subliniat în repetate rânduri că rezolvarea diferendului transnistrean se poate face pe cale exclusiv pașnică. În acest sens, președinta țării nu exclude că în următoarea perioadă poate apărea o oportunitate geopolitică.