main logo
1229

Maia Sandu: Rusia va încerca să deturneze alegerile parlamentare

În cadrul discursului susținut la Congresul Partidului Popular European, organizat în Spania, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că Moldova și Ucraina trebuie să adere la Uniunea Europeană nu doar pentru că aparținem familiei europene, ci și pentru că Europa va deveni mai puternică, mai sigură și mai unită, acceptându-i pe cei care luptă pentru valorile sale.

Maia Sandu: Rusia va încerca să deturneze alegerile parlamentareImagine simbol

Șefa statului a menționat că Rusia și-a intensificat războiul hibrid în R. Moldova: cumpărarea de voturi, atacuri cibernetice, dezinformare, toate având scopul de a deraia democrația noastră anul trecut. Maia Sandu a subliniat: „Chiar dacă Moldova a rezistat, amenințările nu au dispărut”, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Anul acesta, Moldova se confruntă cu un nou scrutin, iar Rusia va încerca din nou să îl deturneze. Miza este și mai mare: alegerile parlamentare vor decide dacă rămânem pe calea europeană sau cădem pradă influenței străine. Obiectivele Rusiei nu s-au schimbat. Ea vrea să transforme Moldova într-un coridor de influență și să o folosească împotriva Ucrainei”, a punctat Maia Sandu.

Tot în cadrul Congresului, Manfred Weber, președintele celui mai mare partid politic european, s-a referit la progresele Republicii Moldova.

„O să-i menționez pe cei care îmi sunt apropiați personal. Dragi colegi, o țară din prima linie în lupta împotriva propagandei rusești. Au transformat o țară mică și slăbită, într-o țară europeană modernă. Probabil, v-ați dat seama despre cine vorbesc. Vorbesc despre Moldova”, a menționat Manfred Weber, care a fost reconfirmat marți pentru un al doilea mandat de președinte al Partidului Popular European.

Precizăm că, pe data de 17 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data alegerilor parlamentare: duminică, 28 septembrie. Decizia a fost adoptată cu votul a 57 de deputați. Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, moment din care hotărârea va intra oficial în vigoare.

Potrivit autorilor proiectului, un grup de deputați PAS, data alegerilor a fost aleasă pentru a respecta termenul constituțional de organizare a scrutinului în cel mult trei luni de la expirarea mandatului actualului legislativ, validat în urma alegerilor anticipate din 11 iulie 2021.

La scrutinul parlamentar din toamnă, cetățenii moldoveni din diasporă vor putea vota prin corespondență. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor acționa în baza „legii votate la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegeri se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării