main logo
983

Maia Sandu: Moldova nu va deveni o zonă gri între Est și Vest

Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că "crede cu tărie în proiectul european" şi Moldova niciodată "nu va deveni o zonă gri între Est şi Vest".

Maia Sandu: Moldova nu va deveni o zonă gri între Est și VestFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, ea a menţionat în ajun, la Chişinău, la un forum consacrat Parteneriatului Estic (PaE), că Moldova "are planuri ambiţioase în privinţa PaE, deoarece este dispusă în continuare să avanseze pe calea integrării europene", transmite Știri.md.

"În plan politic, noi am semnat Acordul de Asociere cu UE, care serveşte drept ghid în procesul de reforme. În ceea ce priveşte integrarea economică, avem semnat Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), care prevede condiţii favorabile pentru exportul a diferite categorii de mărfuri moldoveneşti pe pieţele europene. 

De zece ani, UE a fost o direcţie prioritară pentru bunurile noastre: în 2018, exporturile au ajuns la aproape 70%. De asemenea, Moldova a devenit prima ţară din PaE care a obţinut regimul fără vize cu Uniunea Europeană, iar aproximativ 2 milioane de cetăţeni ai Moldovei au profitat deja de acest lucru", a spus Sandu.

Ea a subliniat că "în toţi anii, UE a cooperat dezinteresat cu Moldova, iar acum sarcina sa este să răspundă cu aceeaşi deschidere şi acelaşi angajament faţă de principiile fundamentale ale Uniunii".

"Formatul PaE a permis dezvoltarea relaţiilor nu numai cu ţările UE, ci şi consolidarea cooperării regionale cu membrii Parteneriatului. Principiile europene de bază - democraţia, statul de drept, drepturile omului, au servit întotdeauna ca sprijin pentru schimbările pozitive din Moldova şi i-au ajutat pe cetăţenii noştri să creadă în posibilitatea schimbărilor", a declarat premierul.

Potrivit lui, "instrumentele financiare şi platformele civice oferite de PaE au ajutat serios societatea civilă în cele mai grele perioade ale statului capturat".

"În ultimii zece ani, autorităţile RM au servit ca sursă de dezamăgire pentru cetăţeni. Dar astăzi declar cu tărie că ţara noastră înaintează cu încredere spre direcţia europeană şi altă cale nu avem. Guvernul s-a angajat să edifice instituţiile de stat în beneficiul cetăţenilor, să implementeze prevederile Acordului de Asociere şi să aprofundeze integrarea europeană a ţării", a spus Sandu.

Ea şi-a exprimat speranţa pentru extinderea agendei de cooperare în formatul PaE - "integrarea cuprinzătoare pe pieţele europene, accesul la un spaţiu unic de plată, consolidarea cooperării în domeniul energiei şi transporturilor, combaterea corupţiei, inclusiv la nivelul noului procuror al UE, Laura Kovesi".

"Alegerea noastră este ca Moldova să nu devină o zonă gri, o zonă tampon între Est şi Vest, vulnerabilă la orice schimbare geopolitică din regiune. Suntem categoric împotriva oricărei încercări de a împărţi Europa de Est în sfere de influenţă. Ideea unei Europe unite înseamnă că ţările care au semnat Acordul de Asociere au exact aceeaşi şansă de a-şi determina destinul ca şi Ţările Baltice. Pentru Moldova, interesul fundamental şi naţional este integrarea europeană", a subliniat Sandu.

Ea a menţionat că "ieşirea Marii Britanii din UE, diferenţa de abordări faţă de principiile ţărilor membre ale Comunităţii, incertitudinea în relaţiile cu Ţările Balcanice arată că UE se află la etapa de regândire".

"Dar UE rămâne o comunitate puternică. În perioada de instabilitate şi schimbare, UE rămâne la straja normelor fundamentale. Începem o nouă pagină în relaţiile noastre, vine o nouă componenţă a Comisiei Europene, care, sper, va menţine tendinţa relaţiilor în formatul PaE. Şi în ciuda provocărilor, eu cred în continuare în proiectul european", a conchis premierul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării