main logo
529

Maia Sandu: În Moldova domneşte o atmosferă de frică şi teroare

În istoria Moldovei independente, guvernarea niciodată nu a făcut o asemenea presiune asupra poporului ca astăzi, susţine preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), copreşedinta blocului de opoziţie ACUM, Maia Sandu.

Maia Sandu: În Moldova domneşte o atmosferă de frică şi teroare

Potrivit agenţiei Infotag, marţi, în cadrul dezbaterii „De la furtul miliardului la furtul alegerilor" de la Bucureşti, ea a menţionat că „în Moldova domneşte o atmosferă de frică şi teroare, impusă de regimul de la guvernare; cetăţenii se tem să-şi spună opinia, să participe la viaţa publică, deoarece îşi pot pierde locul de muncă sau chiar să ajungă la închisoare pentru disidenţă", transmite Știri.md.

„Opoziţia proeuropeană este, de asemenea, supusă presiunii regimului. Acest lucru se face în diverse moduri, de exemplu, prin propagandă şi informaţii false. Reprezentanţii regimului implicaţi în furtul miliardului încearcă să acuze în mod direct reprezentanţii ACUM de această infracţiune. Sau prin activitatea unei comisii parlamentare special create (pentru investigarea activităţii Fundaţiei "Open Dialog" - "I."), care, împreună cu speakerul Andrian Candu, încearcă să acuze liderii ACUM de trădare de patrie. Motivul acestor acuzaţii au fost biletele de avion plătite de fundaţie pentru zborul spre Bruxelles, unde eu şi Andrei Năstase (preşedintele Platformei DA) trebuia să participăm la o conferinţă la invitaţia deputaţilor din Parlamentul European. Astfel, regimul încearcă s 9; discrediteze opoziţia şi, eventual, să o excludă din cursa electorală", a spus Sandu.

Potrivit ei, sistemul electoral mixt "oferă avantaje PDM şi PSRM, precum şi Partidului Şor, condus de o persoană ce figurează în dosarul furtului miliardului, Ilan Şor, condamnat de instanţa primară instanţă".

„Bugetele oponenţilor cu care intrăm în luptă depăşesc capacităţile noastre de sute de ori. Chiar înainte de începerea campaniei electorale, aceste partide au cheltuit sume mari de bani - pe pomeni electorale, concerte, iar instituţiile de stat nu au reacţionat la acest lucru. Pe de altă parte, în anul trecut, PAS nu a primit nicio donaţie din partea agenţilor economici, deoarece orice om de afaceri care se decide la un asemenea pas este imediat persecutat de regim", consideră fostul ministru al Educaţiei.

Andrei Năstase şi-a exprimat convingerea că "regimul duce un război hibrid împotriva opoziţiei democratice din Moldova, lucru demonstrat de invalidarea alegerilor primarului de Chişinău".

„Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor intenţionează să atragă Moldova într-o zonă tenebră, unde să nu fie niciun fel de transparenţă în procesele desfăşurate, iar instituţiile statului să fie sub un control politic strict. Aceste forţe vor să menţină tensiunea socială şi persecutarea opoziţiei, folosind întregul arsenal al unui război hibrid. Cu toate acestea, chiar şi în aceste condiţii, alegerile din 24 februarie trebuie să fie un test al maturităţii politice a Republicii Moldova, care să demonstreze că este o ţară, o parte integrantă a spaţiului european", a spus Năstase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării