Maia Sandu: Gruparea Șor vrea să transforme Găgăuzia în „autonomia Șor”
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a avertizat că în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia are loc o tentativă de preluare a controlului politic total din partea grupării Șor.

În cadrul unei emisiuni, șefa statului a declarat că această strategie urmărește nu doar capturarea autonomiei, ci și destabilizarea întregii țări, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
„Ceea ce se întâmplă acolo este o încercare de control total din partea grupării Șor al puterii din autonomie și folosirea autonomiei pentru a destabiliza Republica Moldova. Avem suficiente probe în acest sens”, a afirmat Maia Sandu.
Președintele a menționat că cetățenii din autonomie sunt induși în eroare prin promisiuni care nu se mai realizează, în timp ce presa locală, finanțată din bani publici, „servește drept canal de propagandă pentru gruparea Șor”.
„Eu văd că gruparea Șor vrea să transforme UTA Găgăuzia în „autonomia Șor” și este un fenomen foarte păgubos pentru oamenii care locuiesc în autonomie. Sper ca forțele sănătoase de acolo să le explice oamenilor riscurile, mai ales că anumite lucruri deja se văd. Promisiunile nu au fost îndeplinite. E bine să facem o analiză și să nu ascultăm doar ce spune GRT, care face propagandă la greu pentru Șor din banii statului”, a punctat Maia Sandu.
Șefa statului a recunoscut că în UTA Găgăuzia există și politicieni onești, dar aceștia sunt dezavantajați într-o competiție electorală neloială, în care gruparea Șor ar folosi sume mari pentru a cumpăra susținerea populației.
„Există oameni care înțeleg situația și care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acolo. Doar că lor le este foarte greu să concureze cu cei care primesc saci de bani de la această grupare criminală. Această concurență politică nu este una loială și corectă, când unul trebuie să-și promoveze ideile, iar altul vine cu sacii de bani și încearcă să cumpere susținerea cetățeanului”, a explicat șefa statului.
Întrebată dacă se observă sincronizări între acțiunile grupării Șor din Găgăuzia și cele ale regimului de la Tiraspol, Maia Sandu a declarat că autoritățile separatiste din stânga Nistrului s-au dovedit a fi mai prudente.
„Am avut sentimentul în această perioadă că, în regiunea transnistreană, pericolul războiului a fost perceput mai bine decât în autonomia găgăuză”, a conchis Maia Sandu.