Maia Sandu ar putea selecta viitorul procuror general
Guvernul vrea să-și angajeze răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.
Mai exact, prim-ministrul ar putea fi împuternicit să selecteze doi candidați pentru această funcție și să transmită lista scurtă la Consiliul Superior al Procurorilor, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.
Decizia Guvernului vine la scurt timp după ce Ministerul Justiției a anunțat că va anula rezultatele concursului pentru PG, întrucât un membru al comisiei ar fi favorizat anumiți candidați și, defavorizat pe alții.
În debutul ședinței Guvernului, Sandu a vorbit despre concursul care a avut loc la final de octombrie.
„Doar prin asigurarea unei justiții adevărate, în care procurorii bagă la închisoare hoți, guvernul poate crește salarii, pensii, face drumuri, poate să redea încrederea cetățenilor în propria țară. Putem avea drumuri bune când unele companii câștigă prin corupție? Putem avea mâncare bună în grădinițe, când cei care ne otrăvesc copiii sunt protejați? Putem atrage investitori străini și ne asigura că afacerile nu ne sunt preluate, când avem o justiție coruptă? Nu! Pierdem oameni care se duc în altă țară, unde țările le asigură un sistem de justiție bun. Reforma justiției nu e un moft al meu, e o un drept al oamenilor”, a spus Sandu.
„Funcția de prim-ministru e secundară pentru mine, față de misiunea de a construi un stat de drept. Noi am dus o luptă lungă și am făcut și compromisuri, dar țara are nevoie de un procuror general bun. Am văzut azi probele prezentate și concursul a fost viciat. Trebuie să ne asumăm această schimbare radicală. Propun includerea în agendă un proiect care ne oferă soluția. E o modificare a Legii Procuraturii”, a explicat prim-ministra.
Ulterior, ministra Olesea Stamate a prezentat proiectul despre care a vorbit Sandu și a propus ca acesta să fie adoptat prin angajarea de răspundere a Guvernului.
În esență, acesta prevede ca prim-ministru să preselecteze cel puțin doi candidați pentru PG pe care să îi propună la Consiliul Superior al Procurorilor.De menționat că, la ora la care Guvernul lua această decizie, PSRM cerea demisia ministrei Justiției.
Socialiștii consideră că Olesea Stamate și-a asumat răspunderea politică pentru decizia de anulare a rezultatelor concursului și că trebuie să-și dea demisia.
Deputații PSRM o acuză de procese confuze în administrarea Justiției și spun că anularea rezultatelor Comisiei este „cel mai mare eșec al actualei guvernări”.