main logo
2773

Mai multe state au criticat modul de desfășurare a alegerilor din Rusia

Mai multe state, printre care și Republica Moldova, au criticat modul în care s-au desfășurat alegerile prezidențiale din Federația Rusă în perioada 15-17 martie, în urma cărora Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat prezidențial.

Mai multe state au criticat modul de desfășurare a alegerilor din RusiaImagine simbol/Foto: Zdg.md

„Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă, unii sunt chiar puși la închisoare, alții sunt alungați din țară, atunci când represiunile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, să spună, atunci când din presa liberă nu mai rămâne nimic. Asta nu este democrație. (...) Tocmai de asta vrem să fim stat membru al UE să nu ajungem vreodată să vedem aici, în Moldova, ce vedem astăzi în Rusia”, a declarat președinta Maia Sandu, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

De asemenea, Maia Sandu a menționat că organizațiile internaționale cu competențe în domeniu vor da aprecieri.

„(...) Noi vrem ca cetățenii noștri să poată să aleagă liber, fără frică, conștient și de asta vom lucra în continuare pentru ca să consolidăm democrația și democrația noastră poate fi cea mai protejată în UE”, a mai spus Maia Sandu.

Și Franța, și Germania au criticat modul de desfășurare a scrutinului prezidențial din Federația Rusă. 

Franța a apreciat că din nou nu au fost întrunite în Rusia „condițiile pentru desfășurarea unor alegeri libere, pluraliste și democratice”, după scrutinul de la sfârșitul săptămânii trecute care i-a adus cel de-al cincilea mandat lui Vladimir Putin, relatează AFP. 

Procesul electoral în Rusia s-a derulat „în contextul unei represiuni crescute la adresa societății civile și a tuturor formelor de opoziție față de regim, al restricțiilor din ce în ce mai puternice asupra libertății de exprimare și al interdicției de funcționare a media independente”, a subliniat Ministerul de Externe francez într-un comunicat de presă.

De asemenea, diplomația franceză a subliniat în acest context și cazul opozantului rus Alexei Navalnîi, care a decedat „cu câteva săptămâni înaintea acestor alegeri, în special ca urmare a înăspririi condițiilor sale de detenție din partea autorităților ruse”. În acest sens, Parisul și-a exprimat de asemenea regretul că scrutinul prezidențial din Rusia, desfășurat timp de trei zile - de vineri până duminică - s-a derulat fără observatori internaționali imparțiali.

Iar șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a afirmat că alegerile din Rusia nu au fost alegeri veritabile, într-o declarație făcută la Bruxelles, unde a sosit pentru reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, potrivit Reuters, citat de agerpres.ro.

Totodată, presa străină îl citează și pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, care a declarat că „dictatorul rus simulează din nou alegerile” și că Vladimir Putin este „bolnav de putere și face totul pentru a conduce pentru totdeauna”. 

„Nu există legitimitate în această imitație de alegeri și nu poate exista. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga”, a mai menționat Vladimir Zelenski.

„În mod clar, alegerile nu sunt nici libere, nici corecte, având în vedere că Putin și-a întemnițat adversarii politici și i-a împiedicat pe alții să se opună lui”, a anunțat Casa Albă, citată de presa internațională.

De menționat că Vladimir Putin a câștigă al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse. La alegerile prezidențiale din perioada 15-17 martie, conform datelor prezentate de agenția rusă de stat TASS, pentru el au votat circa 87% din participanții la scrutin.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării