MAE rus: Moldova a redus prezența la CSI, dar profită de avantajele ei
Republica Moldova şi-a diminuat deja practic participarea la CSI: lipseşte de la şedinţele organelor statutare, nu se alătură deciziilor adoptate, nu achită contribuţia sa parţială la bugetul unificat al organelor Comunităţii.

După cum relatează Infotag, acest lucru a fost declarat de Mikael Aghasandyan, directorul Primului Departament al ţărilor CSI al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, într-un interviu acordat agenţiei de presă Rossiya Segodnya, transmite Știri.md.
Oficialul a menţionat, în acelaşi timp, că „Moldova continuă să se bucure de avantajele de a fi parte a CSI”. Aceasta se referă la componenta economică - zona de liber schimb, regimul fără vize, condiţii speciale în domeniul migraţiei forţei de muncă.
Aghasandyan a menţionat că Moldova „rămâne parte la peste 200 de tratate internaţionale încheiate în cadrul Comunităţii şi care afectează aproape toate domeniile relaţiilor interstatale”.
„În ultimii ani, Chişinăul a denunţat selectiv unele dintre ele, dar logica din spatele acestor acţiuni nu este întotdeauna clară. De exemplu, de ce autorităţilor moldoveneşti nu le-au plăcut acordurile privind schimbul de informaţii privind urgenţele naturale şi cele provocate de om, privind cooperarea în cazul evacuării cetăţenilor din ţările terţe în caz de urgenţă, privind cooperarea în domeniul culturii fizice şi sportului, protecţiei sănătăţii, combaterii circulaţiei medicamentelor falsificate şi o serie de altele?”, şi-a exprimat nedumerirea diplomatul.
Potrivit acestuia, „nu au fost primite notificări oficiale privind intenţia Moldovei de a părăsi CSI”.
„Dacă o astfel de decizie va fi totuşi luată la Chişinău, ea va provoca doar regrete, deoarece cetăţenii moldoveni vor trebui să plătească pentru aceasta, în primul rând. Din punct de vedere politic, o astfel de evoluţie este puţin probabil să aibă un impact semnificativ asupra activităţii Comunităţii: nu pot spune că Moldova a fost în fruntea proceselor de integrare”, a recunoscut Aghasandyan.
În 2023, Moldova a început procesul de retragere din câteva zeci de acorduri din cadrul CSI. Astfel, în mai 2023, Parlamentul a luat decizia finală de a se retrage din Acordul privind crearea Companiei interstatală de televiziune şi radio „Mir”, iar în iulie a fost denunţată Convenţia privind Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI.
Ministerul Finanţelor a decis că, din 2024, Moldova va înceta să plătească contribuţii la CSI şi la alte organizaţii de pe platforma Commonwealth. Potrivit Ministerului Finanţelor, în ultimii patru ani, Moldova a transferat aproape 35 de milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de dolari) din bugetul de stat ca parte a cotizaţiilor de membru către CSI şi organizaţiile publice de pe platforma acesteia.
În acelaşi timp, autorităţile au declarat în repetate rânduri că Moldova nu se va retrage din acordurile privind relaţiile comerciale şi economice cu ţările CSI. În ceea ce priveşte Zona de Comerţ Liber a CSI, aceasta nu funcţionează, deoarece Rusia impune constant restricţii la importul de produse din Moldova, în timp ce regimul fără vize funcţionează în baza acordurilor bilaterale semnate. Moldova a semnat acorduri bilaterale privind anularea regimului fără vize cu aproape toate ţările CSI, cu excepţia Tadjikistanului şi Kârgâzstanului.