MAE din Rusia: Moldovenii, nevoiți să plătească pentru ieșirea din CSI
Ministerul rus de Externe consideră părtinitoare "afirmaţiile politicienilor moldoveni, inclusiv al celor de rang înalt, despre lipsa de oportunităţi din partea CSI pentru Chişinău".
Potrivit Infotag, departamentul unu pentru ţările CSI al ministerului a scris despre acest lucru pe reţelele de socializare, exprimându-şi dezacordul faţă de lipsa de beneficii pentru Moldova în Comunitate, transmite Știri.md.
"Într-adevăr, Republica Moldova şi-a redus participarea la activităţile Comunităţii statelor independente, nu-şi trimite reprezentanţii la şedinţele organelor statutare ale CSI, a refuzat să coprezideze organizaţia în 2023 şi implementarea programului interstatal "Capitalele culturale ale Cominităţii" la Comrat, însă continuă să se bucure de beneficiile participării la CSI şi la 285 de tratate internaţionale legate de Comunitate", a menţionat departamentul.
Acesta a atras atenţia asupra zonei de liber schimb, numind-o "un element important în asigurarea accesului produselor moldoveneşti pe pieţele ţărilor CSI (acestea reprezintă peste 25% din cifra de afaceri comerciale a Republicii Moldova); agricultură şi produse farmaceutice (în aceste domenii, exportul de produse moldoveneşti în ţările CSI depăşeşte 90% pentru anumite articole); regim fără viză".
În plus, în 2022, cel puţin 125 de mii de cetăţeni ai Moldovei au fost înregistraţi ca migranţi numai în Rusia, iar afluxul de bani de la cetăţenii moldoveni care lucrează în Rusia rămâne o sursă importantă de formare a PIB-ului moldovenesc.
"Această listă poate fi continuată. Şi astfel se pune întrebarea: cine ar beneficia de ieşirea Moldovei din CSI? Evident, cetăţenii de rând ai Moldovei ar trebui în primul rând să plătească pentru o astfel de decizie a Chişinăului", au conchis reprezentanţii ministerului.
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat recent că nu vede avantaje de la participarea Republicii Moldova la CSI, iar acum autorităţile discută dacă republica va părăsi Comunitatea.
"Din punctul de vedere politic, noi nu participăm la CSI. Din punctul de vedere economic, piaţa, în special Rusia, şi odată cu începutul războiului din Ucraina, aproape toate celelalte pieţe ale CSI sunt închise pentru majoritatea exportatorilor moldoveni.
Peste 70% din comerţ se face cu ţările UE. Şi, practic, Moldova nu participă economic sau politic în acest spaţiu", a spus Popescu.