Lupușor, despre demisia guvernatorului BNM: Tentative clare de politizare a instituției monetare
Astăzi, în plenul Parlamentului, audierile Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au ridicat semne de întrebare cu privire la independența instituției monetare. Observațiile privind politizarea și absența focusului asupra investigării „furtului miliardului” au stârnit îngrijorări cu privire la posibile motive politice ale demiterii.
Expertul Adrian Lupușor subliniază rezultatele concrete ale Guvernatorului Armașu, evidențiind stabilitatea macro-financiară și soliditatea sectorului bancar moldovean, transmite Știri.md cu referire la bani.md.
Reformele extinse după „furtul miliardului” au adus recunoaștere din partea FMI, UE și altor parteneri de dezvoltare. În contextul aprobării negocierilor de aderare la UE, preocuparea legată de respectarea independenței BNM devine crucială.
Cu anchetele legate de „furtul miliardului” evoluând încet, se subliniază necesitatea implicării organelor de urmărire penală, evitând astfel politizarea în detrimentul unei soluții juste și rapide. Într-o declarație de la Expert-Grup, se promite monitorizarea atentă a situației și eforturi comune cu societatea civilă și partenerii de dezvoltare pentru protejarea independenței Băncii Centrale, considerată esențială pentru o economie de piață funcțională.
Știri.md amintește că Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu a fost revocat astăzi, 21 decembrie, din funcție, pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile de serviciu.