Lukașenko a aliniat Moldova la SUA, UE, Țările Baltice și Ucraina
Conducătorul belarus Alexandr Lukașenko crede că ce se spune despre valorile democratice sunt doar niște vorbe goale. „Încetați să ne hrăniți cu tot felul de palavre despre medii, chipurile, independente și valori democratice”, spune oficialul belarus.
„Trebuie să întărim propaganda și contra-propaganda, munca ideologică. Vreau ca tinerii jurnaliști să-și însușească aceste lucruri”, a spus Lukașenko în cadrul unui pretins forum al comunității mediatice. - Nu trebuie să vă rușinați de aceste cuvinte și noțiuni. Credeți că în Occident nu există? Există. Doar că le-au numit altfel - PR, adică interacțiunea cu opinia publică. Aceeași brânză, în esență”, crede Lukașenko, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Lukașenko a menționat că și în Belarus jurnaliștii au fost supuși constrângerii în anul 2020. „Au fost”, a răspuns singur Lukașenko. - Dar nu i-am săltat pentru opinii și nu i-am băgat la dubă. Am încercat, dar nu i-am pedepsit - pentru trădare. Grohăiați în fața treucii, v-a fost bine - conace, palate, mașini și tot așa (nu vreau să vorbesc despre asta în fața unor doamne), ați avut de toate, îi cunoașteți pe protagoniști. V-ați simțit, dar când a bătut un vântișor din altă direcție, ați început nu numai să ziceți altfel (se mai întâmplă ca uneori cineva să-și schimbe părerea, nu e mare lucru), dar ați început să demolați și să ruinați țara. Sunteți siguri că toată lumea își dorea asta? Iată de ce am luptat împotriva acestui lucru, inclusiv trăgându-i pe jurnaliști la răspundere pentru încălcarea legii”, a spus Lukașenko.
Potrivit asociației jurnaliștilor din Belarus, 35 de jurnaliști fac în prezent pușcăria. Toți sunt recunoscuți drept deținuți politici. Aproape toate redacțiile presei independente au fost forțate să părăsească țara. Mass-media care a rămas în Belarus este forțată fie să susțină politicile lui Lukașenko, fie să excludă complet subiectul politic din publicațiile lor.
Conform indicelui libertății presei publicat în 2024 de Reporteri fără Frontiere, Belarus a coborât cu 10 poziții și se află acum pe locul 167 din 180. A fost printre 36 de țări în care starea libertății presei este evaluată ca „foarte gravă”. (Moldova pe locul 31, în ascensiune cu 3 poziții față de anul precedent).