main logo
1234

Litvinenco: Dodon nu trebuie să ia decizii în zilele care i-au rămas

Chiar dacă i-a rămas peste o lună de zile de mandate de preşedinte, Igor Dodon nu trebuie să mai ia decizii din această funcţie, pentru că nu se mai bucură de sprijinul majorităţii cetăţenilor.

Litvinenco: Dodon nu trebuie să ia decizii în zilele care i-au rămas

Mai mult, ar fi binevenit ca acesta să plece din funcţie, deoarece cheltuie zilnic foarte mulţi bani. Declaraţiile au fost făcute astăzi de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite Știri.md.

„Nu avem nişte prevederi foarte exacte în Constituţie în cazul în care preşedintele care a pierdut alegerile mai are un pic de mandat.

Dincolo de ce spune în mod formal Constituţia trebuie să ţinem cont de votul cetăţenilor. Igor Dodon ar trebui să stea cuminte la Preşedinţie şi să nu ia decizii pentru care, în esenţă, nu mai are delegare din partea poporului.

Este chiar o problemă că stă, pentru că cheltuie foarte mult. Banii aceştia trebuie îndreptaţi spre problemele oamenilor”, a declarant Litvinenco.

Acesta a comentat şi anunţul lui Igor Dodon de invitare a formaţiunilor şi grupurilor parlamentare la consultări în vedere formării unei majorităţi parlamentare noi.

„Igor Dodon a primit un vot de blam din partea cetăţenilor. Ei l-au trimis la coşul de gunoi al istoriei. Întrebarea rămâne cine este Igor Dodon ca să cheme fracţiunile parlamentare la consultări?

Formal mai are câteva zile de mandat, dar contează că, de facto, oamenii l-au alungat de la conducerea ţării şi toate încercările lui Igor Dodon de a crea majorităţi sunt nişte încercări disperate de a uzurpa puterea în stat.

Votul cetăţeanului este determinant într-un stat democratic şi nimeni nu poate să exercite puterea de stat în nume proriu, ci numai având mandat popular”, a precizat Litvinenco.

Deputatul afirmă că scenariul potrivit căruia Igor Dodon şi-ar da demisia, preşedintele Parlamentului ar prelua interimatul funcţiei şi l-ar numi prim-ministru cu votul majorităţii formată din PSRM, Partidul Şor şi a deputaţilor care au plecat din Pro Moldova, nu este verosimil.

„Nu este plauzibil nici din punct de vedere politic şi nici juridic. El a primit un vot popular covârşitor împotriva lui şi nu înţelege că nu are cum să exercite puterea de stat.

Din punct de vedere juridic tot este problematic, fiindcă înainte de învestirea unui preşedinte interimar trebuie să soliciţi un aviz din partea Curţii Constituţionale în care Curtea constată circumstanţele care justifică dizolvarea Guvernului”, a explicat Litvinenco.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării