Leonard Orban: Summitul Moldova-UE, un semnal politic important pentru Chișinău
Primul summit bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, desfășurat pe 4 iulie la Chișinău, reprezintă „cel mai important semnal politic” pe care UE îl transmite țării noastre în parcursul său european, a declarat fostul negociator-șef al României la Uniunea Europeană, Leonard Orban.

„Uniunea Europeană este hotărâtă să facă eforturile necesare pentru ca Republica Moldova să devină stat membru, atunci când va fi pregătită”, a subliniat Leonard Orban, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.
Progrese și provocări în procesul de aderare
Deși summitul reprezintă o confirmare esențială a angajamentului politic, Leonard Orban a atras atenția că procesul de aderare este complex și nu trebuie să genereze așteptări exagerate. Negocierile se desfășoară într-un context dificil și este greu de anticipat când vor începe propriu-zis, ținând cont de războiul din Ucraina și de blocajele politice din interiorul Uniunii Europene, în special opoziția Ungariei față de avansarea Ucrainei în procesul de aderare, care poate afecta și Republica Moldova.
Fostul negociator-șef al României a mai explicat faptul că Republica Moldova face parte dintr-un tandem cu Ucraina, iar o separare a parcursului celor două țări este greu de realizat în fazele inițiale ale negocierilor. Cu toate acestea, Chișinăul ar putea avansa mai rapid datorită unor probleme interne mai reduse și unui potențial mai mare de reformă, dacă va exista voința politică necesară, iar în acest sens alegerile parlamentare sunt considerate cruciale.
„O eventuală victorie a unor forțe proruse, mai puțin dispuse să continue cu adevărat parcursul european, ar putea bloca întregul proces de negociere. Mai sunt, desigur, și alte probleme pe care le-am subliniat în intervențiile mele anterioare: lupta împotriva corupției, și reforma justiției. Deci, există o serie întreagă de subiecte care trebuie rezolvate. Dar primul lucru și cel mai important este cel legat de rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare”, a adăugat acesta.
Experiența României: lecții pentru parcursul european al Republicii Moldova
Leonard Orban a făcut o paralelă între Republica Moldova de astăzi și România de acum două decenii, când Bucureștiul a început negocierile de aderare. Contextul geopolitic este însă cu totul diferit, dat fiind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Așadar, expertul susține că România a beneficiat la începutul anilor 2000 de o administrație bine pregătită și cu experiență în negocieri, ceea ce a facilitat parcurgerea etapelor de aderare. În prezent, Republica Moldova este „la jumătate” din punct de vedere al pregătirii, însă aceste decalaje pot fi recuperate, mai ales cu expertiza română și a altor state.
Fostul negociator-șef al României a subliniat că aderarea nu este un proces tehnic, ci unul eminamente politic, ce necesită voință constantă pentru reforme profunde.
„Fără voință politică, procesul nu poate avansa”, a punctat el, amintind și situația statelor candidate din Balcanii de Vest, unde blocajele politice au întârziat negocierile, chiar dacă criteriile tehnice au fost îndeplinite.
Leodard Orban consideră că problema transnistreană trebuie soluționată înainte de finalizarea negocierilor. El a subliniat că, indiferent de declarațiile oficiale, această chestiune rămâne o provocare majoră.
Procesul de integrare europeană - o soluție pentru reîntregirea țării
Conflictul transnistrean nu este un obstacol de netrecut în calea integrării europene, dar soluționarea rămâne responsabilitatea autorităților de la Chișinău, a susținut într-o intervenție la aceeași ediție specială de la Radio Moldova, fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.
„Este țara noastră și e responsabilitatea noastră în raport cu toți cetățenii, fie că trăiesc pe malul drept sau pe cel stâng al Nistrului”, a afirmat Flenchea.
El s-a arătat rezervat vizavi de ideea ca Republica Moldova să adere la blocul comunitar fără regiunea transnistreană, după modelul Ciprului. Flenchea a precizat că, spre deosebire de Cipru, regiunea transnistreană este ocupată de trupe ale Federației Ruse, o țară non-NATO, ceea ce complică situația de securitate și diferențiază radical cazul Republicii Moldova.
„Republica Moldova nu este o insulă, iar regiunea transnistreană este parte integrantă a țării, învecinată cu Ucraina, o altă țară care aspiră la integrare. De aceea, este greu de imaginat un asemenea scenariu pe termen lung”, a spus fostul viceprim-ministru.
Referindu-se la summitul Republica Moldova - Uniunea Europeană, desfășurat astăzi în premieră la Chișinău, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a afirmat că acest eveniment reprezintă mai mult decât o simplă întâlnire între lideri - este o reafirmare publică a angajamentului Uniunii Europene față de parcursul european al țării.
„Este un eveniment important, o premieră pentru Chișinău, dar nu și pentru Republica Moldova în ansamblu - dacă ne amintim de summitul Comunității Politice Europene din 2023 de la Bulboaca, care a avut o amploare chiar mai mare”, a amintit Flenchea.
În încheiere, Alexandru Flenchea a subliniat că obiectivul rămâne sincronizarea celor două procese - reintegrarea teritorială și integrarea europeană, care trebuie privite ca fiind complementare, nu opuse.