main logo
430

Legea privind anularea sistemului electoral mixt, publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare şi Legea nr. 113 pentru modificarea unor acte legislative, ce are drept scop anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid au fost publicate sâmbătă, 17 august, în Monitorul Oficial.

Legea privind anularea sistemului electoral mixt, publicată în MO

Modificările Codului Electoral au fost aprobate joi, 15 august, în cadrul unei sesiuni extraordinare a parlamentului şi au fost promulgate ieri de şeful statului, Igor Dodon, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

În urma modificărilor operate în legislaţie, s-a decis că vor fi excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarațiile pe propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate. 

A fost exclusă și prevederea referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în internet sau pe afișele expuse anterior. 

Au fost excluse din legislație și interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. 

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare, constituind 5% pentru un partid, 7% - pentru un bloc electoral, 2% - pentru un candidat independent. 

Totodată, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite, respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidați la fiecare zece locuri. 

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.  Iar guvernul, în termen de trei luni de la data publicării, va prezenta Parlamentului propuneri pentru a pune în concordanță legislația în vigoare cu prezenta lege.  De asemenea, Comisia Electorală Centrală va adopta actele normative ce țin de competența sa pentru a asigura punerea în aplicare a prezentei legi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării