main logo
2352

Lavrov anunță când Rusia va evacua munițiile din Transnistria

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov apreciază că ar fi nevoie de aproximativ un an și jumătate pentru a pregăti casarea munițiilor din regiunea transnistreană, iar toate procesele ar urma să aibă loc în strictă conformitate cu standardele de securitate a armatei ruse, cu participarea specialiștilor și echipamentelor rusești.

Lavrov anunță când Rusia va evacua munițiile din TransnistriaFoto: europalibera.org

După întrevederea de miercuri, la Moscova, cu omologul său moldovean Nicu Popescu, Lavrov a mai declarat că subiectul casării munițiilor de la depozitul de la Colbasna a fost printre temele principale de discuție, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org

Partea rusă a transmis cu această ocazie propunerile cu privire la aspectele tehnice ale pregătirii procesului de casare. „Trebuie să fie respectate standardele militare ale Federaţiei Ruse”, a spus Lavrov la conferința de presă comună cu Nicu Popescu.

Lavrov a subliniat că există o legătură directă între casarea munițiilor și avansarea negocierilor politice pentru reglementarea transnistreană. 

„Viața arată că asta este o parte indispensabilă a eforturilor pe care le depunem pentru a reglementa problema transnistreană, în cadrul unei Republici Moldova integre, neutre și cu un statut special pentru Transnistria”, a spus Lavrov. 

El a spus că în 2003, când „negocierile politice mergeau intens”, conducerea Transnistriei și-a dat acordul pentru evacuarea munițiilor de la Colbasna. „Dar după ce partea moldovenească a refuzat acordul parafat deja, sub presiunea UE, [refuzul de a semna Memorandumul Kozak – n.red.] Transnistria a spus că nu mai poate continua să susțină evacuarea”, a spus Lavrov.

Ministrul moldovean Nicu Popescu a spus la rândul său că Republica Moldova salută intenția Federaţiei Ruse de a casa munițiile din regiunea transnistreană. „Dorim un progres cât mai rapid pe această direcție, cu participarea OSCE. Reieșim din faptul că este armamentul Federaţiei Ruse și în momentul în care Rusia a decis să avanseze pe această direcție, nimeni nu poate avea drept de veto sau să împiedice aceste procese”, a mai spus miercuri la Moscova ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu.

Pe 24 august, după întrevederea cu ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, președintele Igor Dodon a spus că Rusia „propune să fie început procesul de utilizare a munițiilor de la Colbasna” și că subiectul „va fi adus la cunoștința și celorlalți membri ai formatului 5+2 pentru reglementarea transnistreană”.

La depozitul de la Colbasna, aflat în gestiunea Grupului operativ de trupe ruse din stânga Nistrului, sunt stocate aproximativ 20 de mii de tone de muniții, multe dintre care datează încă din perioada celui de al Doilea Război Mondial. Chişinăul și alți membri ai formatului 5+2 au cerut în repetate rânduri o inspecție internațională la depozitul de muniții de la Colbasna, inspecție care însă a fost mereu refuzată de partea rusă.

O încercare de a evacua acest depozit a fost făcută în anii 2001-2002, atunci când în regiune a fost adus, cu finanțarea OSCE, un echipament american pentru casarea în siguranță a obuzelor de la depozit, numit camera de detonare Dodovan. OSCE anunța atunci că a cheltuit pentru un milion de dolari pentru acest proces, însă partea rusă a refuzat folosirea lui. 

Camera Donovan a fost depozitată o vreme în apropiere de Chişinău, deoarece administrația separatistă transnistreană nu a eliberat o autorizație pentru accesul echipamentului în regiune.

În perioada respectivă au fost evacuate câteva garnituri de tren cu muniții și armament de la Colbasna, însă la scurt timp procesul a fost blocat. Moscova a declarat atunci că Tiraspolul se opune acestei evacuări, pe motiv că munițiile de la Colbasna ar fi constituit „proprietate a poporului transnistrean” și ar fi cerut Rusiei compensații financiare pentru munițiile evacuate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării