306
0
Cum au reușit să voteze unii alegători după ora 21:00 la Chișinău
306
0

Boris Volosatîi, directorul Liceului Gheorghe Asachi din Chișinău, instituție care a fost gazdă a două secții de votare pentru alegerile europarlamentare, a reușit să salveze votul a circa 200 de români.

Foto: rnews.ro

Cu câteva minute înainte de închiderea procesului de vot, Volosatîi a chemat toată lumea pe coridoarele instituției pe care o conduce și a închis ușa. În acest fel, alegătorii se considerau pe teritoriul secției de votare, iar programul a fost prelungit în mod automat, transmite Știri.md cu referire la rnews.ro.

„Am procedat așa cum am făcut-o tot timpul. Așa sunt eu, nu cred că este ceva ieșit din comun”, a spus Volosatîi.

El a confirmat gestul, dar zice că nu a numărat câți oameni erau la coadă - pur și simplu a băgat tor rândul de așteptare pe holul liceului.

„Erau probabil vreo 200 de alegători. Au intrat toți și s-a votat mai bine de o oră după închiderea oficială a programului de vot. Din păcate au mai rămas vreo 15-20 de oameni care nu au apucat să voteze din cauza că s-a întrerupt accesul la sistemul electronic de operare a datelor electorale”, a mai spus el. Pe rețelele de socializare au apărut și poze cu mulțimea înghesuită pe coridoarele liceului.

Întrebat dacă președinții secțiilor nu s-au opus, Volosatîi a spus că nu: „ideea a fost unanim acceptată. Nici poliția nu a spus nimic”.

Ținem să precizăm că în cadrul scrutinului de duminică au votat circa 38 de mii de români aflați în Basarabia. A fost cea mai mare prezența la urne în cadrul unui scrutin românesc. 

La majoritatea secțiilor au fost cozi, iar la cele din centrul republicii au rămas zeci de alegători care n-au apucat să voteze.

Un gest similar cu cel al lui Volosatîi a făcut și poliția germană - toți românii aflați la coadă la consulatul din Munchen au putut vota.  

Oamenii au fost înconjurați cu un gard, considerându-se că sunt pe teritoriul consulatului și prin urmare au putut vota peste program.

„Final fericit la München, unde poliția a luat inițiativa de a construi un perimetru din garduri, a băgat pe toată lumea înăuntru și acum consideră că sunt pe teritoriul consulatului, deci vor vota cu toții”, scrie jurnalistul Vlad Ursulean, aflat la fața locului.

Citește și
article image
Moldova interzice importul şi exportul dispozitivelor cu...
0
61
article image
ZdG: Copil decedat într-un sistem în comă, fără lege a...
0
222
article image
Liceele din Bălţi vor beneficia de o donaţie de carte din...
0
85
article image
Popescu: Va fi construit un pod între R. Moldova și România
0
319