main logo
6467

Krasnoselski: Orice colaborare a Moldovei cu NATO va duce la escaladare

„Forțele speciale din Republica Moldova sunt cele care au declanșat războiul pe Nistru”.

Krasnoselski: Orice colaborare a Moldovei cu NATO va duce la escaladareFoto: deschide.md

„Declararea de către Legislativul de la Chișinău a anului 2022 drept an al Recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței, reprezintă o confirmare a faptului că în Republica Moldova încă sunt vii revanșismul și dorința de a ucide. Totodată, statutul de neutralitate al Republicii Moldova este un mit, în timp ce colaborarea RM-NATO ar duce la escaladarea situației.”

Declarațiile aparțin liderului separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, potrivit căruia, așa-zisa „Republica Moldovenească Nistreană” este capabilă să se opună unei eventuale ofensive, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Mai jos, vă prezentăm câteva dintre falsurile lansate de Krasnoselski în cadrul unui interviu pentru presa locală:

Rusia nu-i de vină. Războiul pe Nistru l-a început Moldova

În cadrul interviului, Krasnoselski a declarat că, în noaptea spre 2 martie, Detașamentul Poliției cu Destinație Specială al MAI RM a atacat blocul de locuit din satul Cocieri, unde trăiau ofițerii fostei Armate a 14-a a URSS împreună cu familii.

Cei din urmă nu au răspuns la „actul de agresiune”, iar în apărarea femeilor și copiilor militarilor ruși au venit Gărzile și miliția transnistreană. Ulterior, spune liderul separatiștilor, a urmat atacul asupra orașului Dubăsari.

„Transnistria se apăra cum putea... În iunie 1992, Parlamentul Moldovei a adoptat o decizie privind soluționarea pașnică a problemei transnistrene, însă peste câteva zile, la data de 19 iunie, o coloană de blindate a intrat în Bender (Tighina). 

Acestea erau formațiuni militare care se îndreptau spre satul Varnița... Astfel de acțiuni nu puteau fi realizate neavând o pregătire. Aceasta durează 2-3 luni. Presupun că încă în martie 1992 a început această pregătire, după atacurile de la Dubăsari... Forțele armate ale Moldovei au atacat un oraș civil”, a declarat Krasnoselski.

Acesta a mai precizat că doar după sosirea generalului rus Alexandr Lebedi, Armata a 14-a a URSS (care a devenit deja parte componentă a forțelor armate ale Federației Ruse) „a aplicat o anumită forță, a oprit agresorul și a oprit războiul”.

„Dar aceasta nu este o agresiune a Federației Ruse. Aceasta reprezintă o apărare împotriva unui atac asupra unui oraș civil, asupra Transnistriei civile. Este o menținere a păcii”, a adăugat el.

Krasnoselski a vorbit și despre multiplele „crime de război” din partea combatanților moldoveni care nici după 30 de ani nu au fost trași la răspundere, ba mai mult, sunt numiți eroi.

„Anul acesta este declarat în Moldova „Anul combatantului”, ceea ce este o confirmare a faptului că acolo este încă viu revanșismul, dorința de a ucide și, probabil, de a se hrăni cu naționalismul și fascismul”, a mai spus el.

Provocările din Zona de Securitate, răpirea persoanelor și focuri de armă împotriva trupelor de grăniceri

Krasnoselski s-a referit și la faptul că, în ultima perioadă, situația în Zona de Securitate s-a tensionat, iar cei vinovați ar fi reprezentanții Chișinăului.

„Cineva stă în spatele acestor acțiuni, unii curatori împing spre provocări... Nu vreau să ameninț pe nimeni. Cu siguranță ne vom proteja, nici măcar să nu vă îndoiți. Nu-i nevoie de provocări, trăiți în pace. Construiți. Aveți mult de lucru în Moldova... Nu vă ocupați cu provocări, pentru că se va termina prost”, a spus liderul separatiștilor.

Neutralitatea Republicii Moldova – un mit, iar colaborarea cu NATO duce la escaladarea situației

„Statutul de neutralitate a Moldovei, prescris în Constituție, este, de fapt, un mit. Și situația pe care o vedem azi este o dovadă în acest sens. Mai mult, Curtea Constituțională poate interpreta statutul de neutralitate după bunul plac. Apropo, ea o interpretează în așa fel, încât Moldova nu poate participa în niciun conflict extern.

Dar dacă este vorba despre propriul teritoriu – și ce dacă se deschid niște centre NATO, au loc exerciții comune RM-NATO, sunt create batalioane comune – este ceva normal, înțelegeți? Acest lucru nu va duce la nimic bun – este o escaladare în esența sa...

Sunt împotriva oricărei militarizări și escaladări. Consider că pacificatorii sunt un garant al păcii și stabilității pe acest pământ. Ar trebui să fim recunoscători, așa cum ar trebui să fie recunoscători și locuitorii Moldovei”, a spus Krasnoselski.

Activitatea întreprinderilor din regiunea transnistreană, perturbată de măsuri de blocaj din partea Moldovei

„Moldova face tot posibilul pentru ca să ne fie rău. Moldova este cea care ne-a organizat un blocaj bancar. Moldova interzice convertirea valutei și alte operațiuni bancare.

Moldova a făcut lobby prin UE pentru a interzice importul deșeurilor feroase în Transnistria. Sunt acțiunile dumneavoastră, stimați domni, îndreptate împotriva poporului transnistrean... Ceea ce faceți acum se numesc acțiuni de blocaj”, a mai spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării