Irina Vlah asigură că Găgăuzia sprijină cursul integrării europene a Moldovei
Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a dat asigurări că autonomia susţine cursul integrării europene a Moldovei şi a respins acuzaţiile că "Rusia încearcă să influenţeze Găgăuzia". Ea a scris despre acest lucru Parlamentului european şi Comitetului parlamentar de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova.
Ea şi-a exprimat dezacordul cu aprecierile cuprinse în declaraţia şi recomandările adoptate în urma celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului desfăşurată la Chişinău pe 1 noiembrie. Vlah a făcut precizările în numele ei, dar scrisoarea o adresează din numele Găgăuziei, transmite Știri.md cu referire la Infotag.
Ea a subliniat că găgăuzii "salută statutul Moldovei de candidat la aderarea la UE şi sprijină integrarea europeană a ţării".
"Votul "Pro" al Parlamentului European este considerat o victorie sigură atât pentru autorităţile de la Chişinău, cât şi pentru cetăţenii care aspiră la bunăstare, modernizare şi securitate. Acesta a fost un obiectiv de importanţă strategică al statului, ce se bucură de consens puternic la nivelul întregului spectru politic şi non-politic", a spus Vlah.
În opinia ei, punctul inclus în document potrivit căruia Rusia caută să influenţeze Găgăuzia este "o exagerare".
"Acest lucru nu reflectă situaţia reală din UTA Găgăuzia, dar, în special, poziţia oficială a autorităţilor constituţionale ale autonomiei. Mai mult, comitetul executiv de la Comrat solicită permanent amplificarea şi transparentizarea dialogului dintre administraţia prezidenţială şi administraţia UTA Găgăuzia. (...) Se simte o marginalizare a reprezentanţilor autonomiei găgăuze în comunicarea internaţională, la mesele de negocieri sau intâlniri protocolare cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale, desfăşurate la Chişinău. Considerăm imperios necesară o revizuire a poziţiei administraţiei centrale faţă de administraţia publică de la Comrat", a spus Vlah într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.
Ea s-a plâns de preşedintele Maia Sandu, care nu se întâlneşte cu conducerea Găgăuziei şi cu başcanul. Vlah a scris că, în doi ani de preşedinte, şeful statului a vizitat de două ori autonomia şi în ambele cazuri a preferat să evite întâlnirea cu başcanul.
Vlah mai relevă că în luna martie a fost exclusă din noua componenţă a Consiliului suprem de securitate (CSS), iar administraţia prezidenţială i-a spus că "cu siguranţă va fi invitată când vor fi subiecte legate de autonomie".
"Ultimul caz în acest sens este vizita doamnei Sandu la Comrat în septembrie, când întâlnirea şefului statului cu başcanul Găgăuziei a fost exclusă de protocolul prezidenţial. Aşadar, prezenţa mea la întâlnirea preşedintelui Sandu cu deputaţii Adunării populare a Găgăuziei a avut loc la discreţia şi insistenţa mea", scrie Vlah.
Başcanul le-a cerut membrilor Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova să viziteze autonomia sau să aibă întâlniri cu reprezentanţii administraţiei acesteia. Ea a subliniat că "autonomia ar trebui tratată ca parte unitară a Republici Moldova, care este casa noastră comună".