main logo
351

IPRE: 4 efecte ale alegerilor parlamentare anticipate asupra Moldovei

Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) a identificat patru efecte care se vor face simţite în Moldova în caz de alegeri parlamentare anticipate.

IPRE: 4 efecte ale alegerilor anticipate asupra Moldovei

Potrivit Infotag, expertul Institutului, Mihai Mogîldea, a menţionat în studiul său că, "după mai bine de două luni de la alegerile parlamentare, formaţiunile politice ce au intrat în Parlament nu au reuşit să avanseze în stabilirea unei majorităţi parlamentare, iar iniţiativele şi propunerile venite din partea Partidului Democrat, Partidului Socialiştilor şi blocului ACUM, legate de crearea unei coaliţii legislative, nu s-au soldat cu succes, transmite Știri.md.

El susţine că singurele runde de consultări, organizate de către PSRM şi ACUM, au relevat poziţiile diametral opuse cu privire la formatul şi substanţa unei eventuale coaliţii de guvernare, iar "probabilitatea alegerilor anticipate este foarte mare", după cum a declarat chiar şi Preşedintele Igor Dodon.

"Analizând impactul sistemului mixt şi a retoricii electorale asupra rezultatelor alegerilor parlamentare, formula electorală mixtă a favorizat în mare măsură Partidul Democrat, care, cu un procentaj de 23,62% din voturi, a obţinut 30 de mandate în Parlament. 

În acelaşi timp, sistemul mixt a defavorizat clar blocul ACUM, care, 26,84% din voturi, a obţinut doar 26 de mandate. Chiar dacă a obţinut cel mai mare scor electoral (31,15%) şi, respectiv, cele mai multe mandate (35 de deputaţi), PSRM s-a dovedit a fi marele perdant al sistemului electoral mixt, care, din cauza configurării circumscripţiilor uninominale, a pierdut întâietatea în regiuni considerate a fi loiale partidelor proruse, de stânga", a remarcat expertul.

Potrivit lui, diminuarea caracterului geopolitic în recentele alegeri parlamentare, tergiversarea procesului de operaţionalizare a structurilor instituţionale ale noului parlament ales, dar şi incertitudinea cu privire la formarea unei majorităţi parlamentare capabile să numească un nou Guvern, alimentează riscul unor alegeri parlamentare anticipate. 

El a menţionat că un efect al eventualelor alegeri parlamentare anticipate este faptul că desfăşurarea acestora în apropierea unor alegeri locale "va favoriza Partidul Democrat, care ar putea obţine un scor mai mare cu circa 5-7% datorită resurselor administrative de care dispune la nivel local".

"În al doilea rând, implicarea activă a Preşedintelui Igor Dodon într-o eventuală campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate ar facilita mobilizarea mai extinsă a votanţilor Socialiştilor. 

Totodată, păstrarea caracterului non-geopolitic al campaniei electorale ar putea defavoriza PSRM, al cărui electorat ar putea parţial migra treptat către platforma de susţinători ai Partidului "Şor". 

Şi, în sfârşit, un eventual scrutin parlamentar anticipat ar putea cauza o prezenţă mai redusă la urne pe fonul unei celui de-al cincilea proces de vot organizat într-o perioadă de doar trei ani de zile", a conchis expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării