main logo
5145

Investigație: Cât costă fotoliul unui primar în Republica Moldova

De la 369 de mii de lei la...16 mii de lei - cam atât a fost scos din bugetele partidelor pentru fiecare fotoliu de primar câștigat în țară.

Investigație: Cât costă fotoliul unui primar în Republica MoldovaFoto: cusens.md

Jurnaliștii de la Cu Sens au analizat rapoartele financiare depuse la CEC de către formațiunile politice care și-au lansat candidații în cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023, iar rapoartele au scos la iveală costurile asociate cu obținerea unui fotoliu de primar, calculând bugetele electorale în raport cu numărul de Primării câștigate, transmite Știri.md.

Calculele au fost efectuate pe baza premisei că partidele au alocat aproximativ jumătate din bugetele electorale pentru promovarea primarilor, iar cealaltă jumătate - pentru promovarea consilierilor. 

Rezultatele arată o variație semnificativă în cheltuieli: în timp ce unele partide au investit doar câteva mii de lei pentru un mandat de primar câștigat, fie că este vorba de un sat, fie vorba despre un oraș sau un municipiu, altele au fost nevoite să investească și câteva sute de mii de lei. 

În total, cele 23 de partide ai căror candidați au obținut funcții de primari și consilieri locali au cheltuit aproximativ 31 de milioane de lei, sume provenite din cotizații, alocații de la stat, donații, dar și surse financiare proprii sau bunuri. 

Iată, pe scurt, cât a costat un singur fotoliu de primar fiecare partid/formațiune politică:

  • Mișcarea Alternativa Națională (MAN) - 369,3 mii de lei
  • Partidul Acțiunii Comune - Congresul Civic - 114,4 mii de lei
  • Partidul Nostru - 79,4 mii de lei
  • Partidul Național Liberal - 77,6 mii de lei
  • Partidul „Renaștere” - 47,4 mii de lei
  • Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare - 44,2 mii de lei
  • Partidul Schimbării - 36,4 mii de lei
  • Partidul Național Liberal - 29,7 mii de lei
  • Voința Poporului - 27,7 mii de lei
  • Platforma Demnitate și Adevăr (DA) - 27,4 mii de lei
  • PSRM - 20,05 mii de lei
  • PLDM - 18,7 mii de lei
  • ALDE - 17,2 mii de lei
  • PAS - 16,3 mii de lei

În timpul campaniei electorale din 5 noiembrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale a retras din competiție 652 de candidați la funcția de primar și peste 9.000 de candidați la funcția de consilieri aparținând Partidului „Șansă”, condus de jurnalistul Alexei Lungu și asociat cu politicianul fugar Ilan Șor. Această acțiune a fost motivată prin riscurile la adresa securității naționale, având în vedere contextul războiului hibrid din Republica Moldova. Pe parcursul celor cinci săptămâni de campanie, partidul a investit peste 3,7 milioane de lei, din care 99% au provenit din donații.

Până în momentul de față, există patru mandate de primar care nu au fost încă validate de Comisia Electorală Centrală și de instanțele de judecată. Acestea includ mandatele unui candidat independent din comuna Calfa, raionul Anenii Noi, unui candidat al PDMM din satul Alexandru Ioan Cuza, municipiul Cahul, unui candidat de la CUB din comuna Țibirica, raionul Călărași, și unui candidat al PSRM din satul Nicoreni, raionul Drochia. În comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, rezultatele alegerilor au fost anulate, urmând ca votarea să se repete pe 11 februarie. De asemenea, alegeri parțiale sunt programate în satul Sagaidac, raionul Cimișlia, și în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia pe 19 mai 2024.

Detalii suplimentare vor fi prezentate în ancheta ce urmează:

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării