main logo
678

Întreprinderile de stat ar putea fi obligate să efectueze audit extern

Deputații au votat în prima lectură modificări la Legea cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală, care ar veni să „adreseze câteva lacune din legislaţia actuală ce ţin de transparenţă, accesul la informaţie, achiziţii şi limitarea conflictelor de interese”.

Întreprinderile de stat ar putea fi obligate să efectueze audit externFoto: Știri.md

Una din modificări, care impune obligativitatea auditului extern pentru toate întreprinderile de stat şi municipale, a stârnit polemici în Parlament, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„Obligând întreprindrile de stat, care și asa o duc rău, să mai facă și audit extern, le aducem pagube”, a spus Candu.

„Transparența pentru mine nu este un cost, ci o investiție. Suntem conștienți că implică anumite costuri. Se poate de discutat”, a spus în replică autorul proiectului, Dumitru Alaiba și a menționat că există servicii mai accesibile de audit extern.

„Trebuie să fim atenți ca, din cauza unor întreprinderi care încalcă legea, să nu creăm probleme unor întreprinderi mai mici”, a spus și deputatul ACUM Lilian Carp.

Marina Tauber l-a întrebat pe Dumitru Alaiba dacă „are interese personale din spatele proiectului” și a spus că nu vede „un viitor practic” al acestei inițiative.

Pe de altă parte, deputatul Gaik Vartanean a spus că fracțiunea socialiștilor va susține proiectul „în totalitate”.

Igor Munteanu a anunțat că raportul Comisiei Economie, Buget și Finanțe privind proiectul de lege este unul pozitiv.

Proiectul de lege mai vine „să oblige întreprinderile de stat şi municipale să efectueze achiziţiile prin intermediul sistemului de achiziţii publice.

O altă modificare tine de adresarea mai drastică a conflictelor de interese. În redacţia actuală, pragul valorii tranzacţiilor legate reciproc sau a bunurilor, ce constituie obiectul acestora, este de 1% din valoarea activelor nete ale întreprinderii, conform ultimelor situaţii financiare, sau 400 000 de lei. Acesta este exagerat de înalt, motiv din care se propune coborârea pragului la 10 mii de lei.

În scopul asigurării unei transparenţe maxime, se impun şi cerinţe adiţionale de raportare a politicii de salarizare. Întreprinderile de Stat şi municipale vor publica în rapoartele sale anuale informaţia despre salarizarea anagajaţilor săi, indicând salariul mediu pe întreprindere, iar salariile şi beneficiile conducerii (directori, vicedirectori) şi a membrilor Consiliilor de Administraţie vor fi indicate separat”, se scrie în nota informativă a proiectului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării