main logo
718

În spațiul public au apărut pliante în care Dodon își atribuie merite

Igor Dodon pare că a început campania electorală pentru prezidențiale, deși nu și-a anunțat oficial candidatura.

În spațiul public au apărut pliante în care Dodon își atribuie merite

În spațiul public au apărut pliante în care șeful statului își atribuie deja unele merite care, deocamdată sunt doar pe hârtie, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Președintele se laudă printre altele cu dublarea salariilor pentru medici deși asta se va întâmpla tocmai la anul viitor, dar și cu ajutorul de 700 de lei pentru pensionari, promis încă în luna aprilie dar care va fi acordat abia la toamnă, în preajma alegerilor.

Mai mult, unele idei sunt împrumutate de la fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, pe care Igor Dodon îl numește deseori bandit.

Programele și inițiativele lui Igor Dodon, este titlul unui pliant, apărut recent în spațiul public.

Acesta induce ideea unei publicații electorale, fiind enumerate ultimele decizii adoptate de Parlament și Guvern, iar președintele se laudă că toate sunt ideile sale.

Totuși, șeful statului își atribuie și merite străine și care încă urmează a fi realizate.

De exemplu, inițiativa de dublare a salariilor medicilor a fost cerută de opoziția parlamentară pro-europeană încă de la începutul pandemiei, iar doctorii își vor primi lefurile majorate în întregime abia la anul viitor.

Iar ideea ajutorului de 700 de lei a fost preluată de la fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc care a lansat proiectul înaintea alegerilor din 2019.

la fel și proiectul de reconstrucție a drumurilor, pare să fie preluat de la Plahotniuc, iar cele 6 miliarde de lei pentru asta, despre care anunță Igor Dodon, ar trebui să vină din controversatul credit din Rusia, anulat de către Curtea Constituțională și care urmează a fi renegociat.

Șeful statului mai promite iluminarea fiecărui sat din țară, proiect la care de câțiva ani muncește „Partidul Șor” și care a adus lumină în zeci de localități din Moldova.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil spune că pliantele nu au iz electoral.

Dorin Cimil, președinte CEC: „Sunt niște acțiuni ale unui partid politic care îl susține sau personale, de promovare a imaginii. Poate fi tras la răspundere în cazul în care încalcă alte norme. De exemplu, de neraportare financiară, adică dacă utilizează banii unui partid, dar nu poate fi tras la răspundere ca și concurent electoral din motiv că nu are asemenea statut momentan”.

Totodată, o campanie împotriva celorlalte partide politice a fost inițiată de către Partidul Socialiștilor. În municipiul Bălți au apărut mai multe banere cu fețele unor politicieni, criticați de către socialiști. Cei vizați, susțin că PSRM și Igor Dodon sunt disperați și au trecut la atacuri din teama că vor pierde la viitoarele alegeri.

Sergiu Sîrbu, deputat „Pro Moldova”: „Acest partid este disperat în totalitate, nu mai are alte argumente, este incapabil să gestioneze situația în RM.

Un partid dacă vrea să se mențină la putere trebuie să se lupte pentru a majora salariile, pensiile, pentru a lupta să gestioneze situația dezastruoasă în domeniul economic și social”.

Violeta Ivanov, vicepreședinte Fracțiunea Partidului „ȘOR”, deputat: „A promis pensia minimă 300 de euro, iar alăturea rezultatul.

A promis că vor micșora vârsta de pensionare de la 62 la 57 pentru doamne, să bifeze ce au făcut.

Proiectul acesta nu numai că n-a fost votat de ei la inițiativa Partidului Șor, dar măcar nu a fost admis ca să fie dezbătut în plen.

Prețul la gaze au promis că se va micșora, la energia electică, dar ce-au făcut?”

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție, iar deputatul socialist, Vlad Batrîncea ne-a declarat că socialiștii nu au început campania electorală în susținerea președintelui, iar ziarul și pliantul care se distribuie cetățenilor este editat cu regularitate.

Vlad Batrîncea, deputat PSRM: „PSRM mereu respectă legea și campania electorală va începe în data de 1 septembrie când se începe și perioada electorală.

Până la 1 septembrie este ziarul, care este ediție periodică, iar pe banere nu există conținut cu caracter electoral”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării