main logo
2427

În ce țări CEC a tăiat din numărul secțiilor de votare pentru diasporă

Comisia Electorală Centrală a publicat proiectul inițial privind deschidere a 162 de secții de votare în străinătate, prezentat spre dezbateri de președintele CEC, Dorin Cimil, și modificat în cadrul ședinței Comisiei din 5 iunie.

În ce țări CEC a tăiat din numărul secțiilor de votare pentru diasporăFoto: știri.md

Potrivit documentului, cel mai tare au avut de suferit cetățenii moldoveni din Germania, unde numărul secțiilor a fost micșorat cu 5 (de la 11 până la 6) și Italia, unde membrii CEC au decis că sunt suficiente 30 de secții, în timp ce inițial se propunea 34 de secții de votare, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Astfel, cei cinci membri CEC (Maxim Lebedinschi, Vadim Filipov, Vasile Gafton, Veaceslav Agrigoroae și Andrei Volentir) au renunțat la o secție la Vancouver (Canada) și la două secții Rodos și Thessaloniki (Grecia).

Totuși, a fost adăugată o secție suplimentară la Atena.

În ce privește Franța, s-a renunțat la o secție la Paris, Montreuil și Villeneuve-Saint-Georges. Germania a rămas fără cinci secții suplimentare la Berlin, Frankfurt pe Main, Leipzig, Hanovra, Nurnberg.

Irlanda a fost lipsită de o secție la Cork, iar Italia a rămas fără patru secții la Bologna, Parma, Reggio Calabria și Verona.

Ce ține de Marea Britanie, CEC a refuzat la două secții la Londra și una la Northampton.

În Portugalia s-a renunțat la secția din Porto, iar în Spania – la cea din Castello de la Plana.

La fel, în lista secțiilor propuse inițial de președintele CEC nu se regăsește cea din Florida (SUA), dar și Luxemburg (Luxemburg) și Helsinki (Finlanda).

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă.

Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020.

Asupra numărului 139 a insistat secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a cerut 191 de secții de votare.

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale.

Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot. 

În schimb, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.

Hotărârea Comisiei a fost criticată de reprezentanții Ministerului de Externe, dar și de premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Întruniți într-o nouă ședință, membrii CEC nu au reușit să examineze subiectul privind modificarea numărului de secții de votare din străinătate.

La propunerea vicepreședintelui CEC, Vladimir Șarban, subiectul a fost amânat pentru 8 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării