main logo
2069

Importanța vizitei Maiei Sandu la NATO, explicată de expertul Mihai Isac

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a fost primită la cartierul general NATO, unde a avut o întrevedere cu secretarul general al Alianței, Mark Rutte. Potrivit analistului politic Mihai Isac, vizita reflectă importanța intensificării cooperării dintre R. Moldova și NATO în contextul provocărilor de securitate din regiune.

Importanța vizitei Maiei Sandu la NATO, explicată de expertul Mihai IsacColaj: Știri.md

În cadrul unui interviu pentru Moldpres, expertul a subliniat că această colaborare respectă neutralitatea și legislația națională a R. Moldova. El a evidențiat declarația Maiei Sandu, potrivit căreia „parteneriatul pentru pace între R. Moldova și NATO a contribuit la sporirea siguranței cetățenilor, la consolidarea capacităților de apărare și la creșterea rezilienței societății moldovenești”, transmite Știri.md.

„Clasa politică de la Chișinău trebuie să înțeleagă că relațiile bune cu Uniunea Europeană sunt strâns legate de o cooperare eficientă cu NATO”, a adăugat Isac.

El a punctat că majoritatea statelor membre UE sunt și membre NATO, iar binomul geopolitic UE-SUA s-a dovedit esențial în gestionarea crizelor de securitate, inclusiv în răspunsul la invazia militară rusă în Ucraina.

De menționat că, în perioada 10-11 decembrie, președintele R. Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, prima vizită după confirmarea parcursului european în cadrul referendumului.

Astfel, Maia Sandu a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, sprijinul european oferit Republicii Moldova și inițiativele care îmbunătățesc direct viața cetățenilor. Întâlnirea a avut loc într-un context marcat de noua componență a Comisiei Europene, fiind subliniate continuitatea și consolidarea relației strânse dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În cadrul întrevederii s-a convenit asupra accelerării reformei justiției și majorării sprijinului european pentru acest proces la zece milioane de euro.

De asemenea, Maia Sandu a discutat cu António Costa, președintele Consiliului European, și cu Roberta Metsola, președintele Parlamentului European. Maia Sandu a mai avut întrevederi cu Kaja Kallas, înaltă reprezentantă pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Roxana Mînzatu, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene cu portofoliul pentru ocuparea forței de muncă, drepturi sociale și educație, Marta Kos, comisara europeană pentru Extindere, Dan Jørgensen, comisarul european pentru Energie și Locuințe, Michael McGrath, comisarul european pentru Democraţie, Justiţie şi Statul de drept, și cu Piotr Serafin, comisarul european pentru Buget, Antifraudă și Administrație Publică. Președinta Maia Sandu a avut și o întrevedere cu lideri din diverse familii politice europene reprezentate în Parlamentul European.

Maia Sandu a efectuat și o vizită oficială la Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cu sediul la Bruxelles, marcând 30 de ani de parteneriat pentru pace între Republica Moldova și NATO. Șefa statului a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Discuțiile s-au concentrat pe securitatea regională, amenințările hibride – inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală – și pe necesitatea unor acțiuni comune pentru protejarea democrațiilor din regiune.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării