main logo
389

Igor Munteanu: Pentru deblocarea situației politice este importantă reluarea ședințelor Parlamentului

Igor Munteanu, deputat din partea Blocului Politic ACUM, a menționat că una dintre problemele de bază a fost faptul că Regulamentul Parlamentului este interpretat în mod abuziv de către o anumită parte a deputaților și a actorilor politici.

Munteanu: Pentru a debloca situația politică, avem nevoie de ședințe

Și aceasta cu scopul de a refuza dreptul la activitate legislativă pentru cei care au fost aleși. Și în opinia sa, principala problemă în lipsa progreselor în procesul politic, este această defecțiune a instituțiilor statului, a autorității publice, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit lui, dacă ar fi avut loc ședințe ale Parlamentului, dacă era lucru în comisii, formarea Biroului permanent al Parlamentului și formarea altor organe în legislativ, ar fi fost rezultate mai bune pe plan politic. 

Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice: „Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

În opinia deputatului, progresul politic nu se atestă, pentru că în Republica Moldova, ca și în alte democrații incipiente, există foarte multe alegeri și ele niciodată nu se încheie. 

„Abia s-au terminat alegerile parlamentare și actorii politici gândesc în paradigma alegerilor anticipate, cineva își pregătește deja pozițiile pentru alegerile locale. Și această presiune permanentă asupra agendei politice, determină o anumită mobilizare a electoratului și o mobilizare a grupurilor radicale din anumite grupuri politice, care nu lasă spațiu pentru compromis politic”, opinează deputatul.

Potrivit lui, compromisul este instrument și un mijloc fundamental pentru cultura politică și pentru procesul politic. Dacă nu există spațiu în care actorii politici să discute sau să negocieze priorități comune, nu există nicio posibilitate de a atinge rezultate așteptate de către electorat. 

„În cazul nostru, Blocul ACUM a spus că există niște poziții principiale pe care noi nu le putem trăda, nu le putem închina și nu le putem schimba sau comercializa în schimbul unor lucruri materiale cum ar fi poziții. Pe noi nu ne interesează niciuna dintre pozițiile politice, ne interesează atingerea dezoligarhizării – un obiectiv care ar însemna scoaterea de sub controlul politic a instituțiilor de bază ale statului. Această poziție nu o putem schimba. 

Oponenții noștri politici consideră că aceasta este rigiditate, dar nu este rigiditate, ci mai degrabă o invitație la dialog asupra formulării unei agende comune, pentru că și Partidul Socialiștilor și probabil și alți deputați aleși în urma alegrilor din februarie, ar putea chiar extinde obiectivele care ar duce la scoaterea statului din captivitate”, a declarat Igor Munteanu, menționând că scoaterea din captivitate a instituțiilor statului trebuie să fie o prioritate de bază a acestui legislativ.

Igor Munteanu spune că nimeni nu știe mai bine decât ACUM ce-și dorește electoratul său, care sunt tendințele și opiniile lui. 

Deputatul spune că Blocul ACUM insistă asupra principiilor pe care nu le poate schimba în folosul poziției de moment și că nu poate face o alianță de guvernare, „dar este gata să scoată de sub captivitate unele instituții care ar putea să scuture această verticală a puterii în Moldova”.

Parlamentarul afirmă că, în replică celor care acuză Blocul de rigiditate, există propunerea de a forma un grup de lucru comun cu PSRM pentru a discuta elementele care îi apropie și care să creeze un fundament pentru decizii serioase pe câmpul legislativ, iar PSRM nu a răspuns niciodată clar în acest sens. 

„Compromisuri sunt posibile și imposibile, acceptabile și neacceptabile. Cele neacceptabile sunt de a vota cu ochii închiși pentru o coaliție care să deturneze sensul schimbării în Moldova peste o săptămână de zile. 

Există frica ca, în paralel cu discuțiile cu socialiștii, aceștia să negocieze componența viitorului guvern cu PDM. Această lipsă de certitudine asupra intențiilor socialiștilor reprezintă un obstacol”, a declarat Igor Munteanu.

Referindu-se la stilul de comunicare a Partidului Democrat în perioada post-electorală, Igor Munteanu l-a apreciat ca fiind un partid care „tace și face”, având în vedere că „în teritoriu PDM deja face agitație pentru alegerile locale”. 

Deputatul susține că în lipsa asistenței financiare externe, împrumuturile de pe piața valutară a băncilor comerciale au ajuns la cote îngrijorătoare pentru stabilitatea sistemului financiar. 

„Cel mai grav este că ei folosesc suspendarea ședințelor legislativului, de exemplu, pentru a amâna deznodământul pentru mai târziu când costurile compromisului vor fi mai mari. 

Pentru Blocul ACUM este important ca ședințele legislativului să fie reluate zilele următoare, indiferent de perioada pascală”. 

Potrivit lui, soluția deblocării situației politice ar fi „deblocarea ședințelor Parlamentului, votarea legilor care sunt adoptate aproape consensual de către cele două formațiuni și să meargă în continuare la formare unui guvern minoritar”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul ACUM spune că Blocul a stabilit liniile sale de conduită după alegerile parlamentare, anunțându-și deschiderea pentru colaborare în aria pachetului de dezoligarhizare, totodată, semnalând „disponibilitatea de a ieși din tiparele inițiale și a crea poziții confortabile și pentru alți colegi din alte partide”. 

„Totodată, am stabilit și liniile neacceptate, cum ar fi coaliția guvernamentală, optând în schimb pentru un guvern minoritar care ar putea să implementeze legile pe care le vom adopta cu alți deputați”.

La dezbateri a fost invitat și un reprezentant al Partidului Democrat, dar formațiunea nu a delegat pe nimeni.

Dezbaterile „Patimile și pătimirile, iertarea și împăcarea în politică”, ediția a 109-a, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN și Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării