main logo
451

Igor Munteanu: Nimeni nu are voie să transmită dreptul la concesiunea aeroportului către persoane terţe

Nimeni nu a fost în drept să transmită dreptul la concesiunea aeroportului către persoane terţe.

Munteanu: Nimeni nu poate transmite dreptul la concesiunea aeroportuluiFoto: știri.md

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice (2013-2019), Igor Munteanu, comentând cumpărarea de către "NR Investments" Ltd. a companiei off-shore "Komaksavia Airport Invest" Ltd, care deţine o participaţie de 95% la "Avia Invest" (compania concesionară a Aeroportului Chişinău), transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat la o emisiune la postul TV8 că "orice tranzacţie legată de drepturile de concesiune trebuie efectuată numai cu acordul Guvernului (care intenţionează să anuleze tranzacţia - "I.").

"Prin urmare, a fost efectuată o intervenţie de urgenţă şi pe acţiunile "Avia Invest" a fost pus sechestru. Şi toate declaraţiile acestui domn (Nat Rothschild, proprietarul "NR Investments" - "I.") cu privire la drepturi nu corespund realităţii", a spus deputatul.

Potrivit lui, "există un consens între reprezentanţii puterilor de stat, ca acest bun să fie restituit statului".

"Aceasta pentru că procedurile care s-au urmărit la momentul concesionării au fost viciate în esenţa lor. A fost viciat întregul concurs de selectare a participanţilor şi modul în care s-au implementat etapele prevăzute de contract, investiţionale. A fost viciat mecanismul de administrare a proprietăţilor", a remarcat Munteanu.

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat în 2013 pentru o perioadă de 49 de ani în baza rezultatelor unui concurs câştigat de două companii ruse - "Habarovskii Aeroport" şi "Kolomenski Zavod", care au creat "Avia Invest" pentru a gestiona aeroportul. În câţiva ani, "Avia Invest" şi-a schimbat proprietarii de trei ori. Printre aceştia se număra şi o companie off-shore, care ar avea legături cu omul de afaceri şi politicianul Ilan Şor, care apare în raportul agenţiei Kroll privind furtul miliardului de dolari din băncile din Moldova. 

La sfârşitul lunii august, compania "NR Investments" Ltd a lui Nathaniel Rothschild a anunţat despre finalizarea achiziţionării companiei cipriote "Komaksavia Airport Invest" Ltd, care deţine 95% din "Avia Invest". Anterior, Preşedintele Igor Dodon şi premierul Maia Sandu au declarat în repetate rânduri că vor solicita rezilierea contractului de concesionare a aeroportului. Pe 10 septembrie, Agenţia Proprietăţii Publice s-a adresat în instanţă cu intenţia de a anula tranzacţia. 

La începutul lunii octombrie, Parlamentul a aprobat raportul comisiei de anchetă, potrivită căruia tranzacţia de concesionare a fost declarată "ilegală".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării