main logo
391

Igor Boțan: Moldova nu are altă soluție decât să aleagă integrarea europeană

Autoritățile și cetățenii din Republica Moldova trebuie să țină cont de evoluția relațiilor moldo-ucrainene și moldo-ruse și să nu uite de învățămintele istoriei care au demonstrat ce înseamnă Lumea Rusă atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova.

Boțan: Moldova nu are altă soluție decât să aleagă integrarea europeanăFoto: IPN

De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan. „Vedem ce înseamnă așa-zisă Lume Rusă în baza exemplului cu Ucraina și, în general, de-a lungul veacurilor. 

Observăm cum Federația Rusă trece ușor peste obligațiuni internaționale, dacă crede că îi convine să facă acest lucru. Moldova, fiind un stat mic, nu are altă soluție decât să insiste pe respectarea acordurilor internaționale, inclusiv celor bilaterale, și să adere la UE”.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Relațiile moldo-ucrainene și moldo-ruse de-a lungul veacurilor și până la războiul dintre cele două state”, organizată de Agenția de presă IPN, transmite Știri.md.

Întrebat despre cum pot fi calificate relațiile moldo-ruse pe parcursul istoriei și până în prezent, expertul permanent al proiectului le-a numit „relații dintre pretențiile Moscovei de a fi centru imperial și o provincie care trebuie să fie fidelă acestui centru”. În acest sens, Igor Boțan a subliniat un șir de acțiuni care „otrăvesc” relațiile bilaterale între Moldova și Federația Rusă. 

„Este vorba despre un șir de documente care pot fi citate, puse pe masă, cum ar fi declarațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, despre cadourile pe care Rusia cândva le-a făcut fostelor republici care acum trebuie luate înapoi, declarațiile deputaților din Duma de Stat care spun că Rusia trebuie să-și reia înapoi toate teritoriile pe care le-a pierdut”, a explicat el.

De asemenea, Igor Boțan a vorbit despre relațiile moldo-ucrainene care „au un specific foarte apăsat”, precizând că acestea „s-au îmbunătățit dramatic după ce a intervenit Uniunea Europeană”. 

„Momentul-cheie de îmbunătățire a relațiilor bilaterale a fost semnarea de către Republica Moldova și Ucraina a Planului de Acțiuni cu UE din cadrului Acordului de Parteneriat și Cooperare, în anul 2005. 

De acolo începe o nouă etapă a relațiilor noastre bilaterale. Ambele state au declarat că urmăresc integrarea europeană. Este adevărat că Moldova a insistat pe integrarea europeană, dar Ucraina pe integrarea euroatlantică. Această nouă etapă a relațiilor noastre a fost precedată, din punctul meu de vedere, de Summit-ul CSI de la Chișinău, în octombrie 2002, și de Summit-ul CSI de la Ialta din 2003. 

Atunci atât președintele Moldovei, Vladimir Voronin, cât și omologul lui din Ucraina, Leonid Kucima, insistau pe Uniunea Vamală cu Federația Rusă pentru egalarea prețurilor la hidrocarburi, dar care nu a reușit. 

Așadar, am semnat acest Plan de Acțiuni, după care a avut loc Summit-ul GUUAM la Chișinău din aprilie 2005 la care s-au făcut declarații și a fost lansată ideea președintelui ucrainean, Victor Iușcenco, privind soluționarea problemei transnistrene din punct de vedere al Ucrainei care se deosebește radical de atitudinile anterioare. 

Actualmente ajungem la relații bilaterale fixate în documente internaționale și asta contează cel mai mult. Invocarea istoriei pentru încălcarea acestor documente este cel mai urât lucru care se poate întâmpla astăzi”, a declarat expertul.

În particular, Igor Boțan a menționat viziunea greșită a Federației Ruse privind teritoriile Ucrainei. 

„În această situație a războiului ruso-ucrainean, când șeful statului rus le spune ucrainenilor că Ucraina a fost creată de bolșevici, eu vreau să-i spun că știu ce s-a întâmplat imediat după ce a abdicat țarul Nicolai al II-lea a Rusiei, cum Rada de la Kiev a creat Ucraina autonomă, cum au găsit de cuviință să nu-și declare independență până la Adunarea Constituantă, dar a venit lovitura de stat din 7 noiembrie, după care lucrurile au degradat și a fost declarată independența Ucrainei. 

Pe urmă a fost pacea de la Brest și multe altele. De aceea, Putin nu poate să afirme că Ucraina a fost creată din mila bolșevicilor. Ucrainenii au demonstrat că au conștiința națională. Aceștia au organizat un referendum care a arătat că 90% din ucraineni sunt pentru independența Ucrainei. 

Chiar în Crimeea a fost majoritatea absolută, 54% au votat pentru independența Ucrainei, iar în Donbas și Lugansk au votat peste 80%. Astfel, la momentul dat, calitatea relațiilor ruso-ucrainene este afectată de unul de teroriștii care a început războiul”, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Relațiile moldo-ucrainene și moldo-ruse de-a lungul veacurilor și până la războiul dintre cele două state”, organizată de IPN, a fost ediția a 245-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării