main logo
533

Grosu: UE va oferi consultanță Chișinăului pe domeniul securității

Misiunea civilă a Uniunii Europene care urmează să fie detașată în Republica Moldova va oferi consultanță autorităților de la Chișinău din domeniul securității, lucru foarte necesar în contextul amenințărilor persistente la hotarele țării.

Grosu: UE va oferi consultanță Chișinăului pe domeniul securității

Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, transmite Știri.md.

Potrivit oficialului, misiunea va lucra în cadrul HUB-ului de securitate care a fost înființat anul trecut în Republica Moldova.

Igor Grosu a menționat că autoritățile din Republica Moldova au reușit să-i convingă pe partenerii europeni să investească în capacitățile de securitate a țării, astfel încât să fie anticipate și prevenite anume acțiuni ilegale la frontieră.

„Noi avem o mie 200 de kilometri de hotar cu Ucraina. Bineînțeles că atunci când este un cataclism, mai sunt și răi care se folosesc de această posibilitate ca să facă trafic de ceva și așa mai departe la frontieră. Noi vrem ca fizic HUB-ul ăsta să fie creat aici în Republica Moldova, țările membre ale Uniunii Europene să detașeze reprezentanții lor, să fie permanent aici, să fie în contact cu autoritățile noastre. Când apare o situație, ei să fie cei care să contacteze Ministerul de Interne acasă, să spună că uite a apărut așa un nume sau așa o situație, se confirmă informația sau nu. Asta ne ajută să devenim mai credibili în raport cu partenerii europeni, cu Uniunea Europeană, că da, Republica Moldova tratează foarte serios problemele de securitate de la hotar”, a spus Igor Grosu.

Despre intenția Uniunii Europene de a trimite o misiune socială în Republica Moldova a relatat recent publicația germană „Die Welt”. Potrivit sursei citate, diplomații se așteaptă ca noua misiune să-și înceapă activitatea din această vară.

În plus, Uniunea Europeană dorește să trimită experți, care să consilieze autoritățile de la Chișinău în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării. Amintim, Hub-ul de securitate al Uniunii Europene în Republica Moldova a fost creat la 11 iulie 2022 la Praga, unde a fost desfășurată și prima ședință.

Potrivit autorităților, timp de jumătate de an de existență a Hub-ului, Republica Moldova a aprobat primul Concept național al punctului focal pentru arme de foc, a arestat 12 infractori. Totodată, a crescut schimbul de date cu Europol cu peste 25 la sută.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării