main logo
319

Grosu: La alegeri, justiția nu a făcut destule pentru a combate corupția

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat marți, în cadrul Forumului de Securitate din Moldova, că sistemul de justiție nu a reușit să combată eficient corupția în cadrul alegerilor prezidențiale.

Grosu: La alegeri, justiția nu a făcut destule pentru a combate corupțiaImagine simbol

Grosu a subliniat că, în ciuda eforturilor autorităților, grupările criminale au încercat să influențeze procesul electoral, cu scopul de a cumpăra aproximativ 300.000 de voturi, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

„Instituțiile noastre de aplicare a legii au descoperit 150.000 de cazuri de cumpărare de voturi, ceea ce reprezintă un atac la adresa suveranității noastre. Totuși, Moldova a rămas fermă, iar cetățenii au demonstrat o mobilizare exemplară pentru a apăra democrația și parcursul european”, a spus Grosu.

Potrivit lui, „corupția subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului și creează vulnerabilități care pot fi exploatate din afaceri externe”, subliniind necesitatea unei reforme a justiției pentru a asigura securitatea națională și progresul în integrarea europeană a țării.

Grosu a menționat și importanța modernizării Armatei Naționale, afirmând că este esențial să se asigure soldaților condiții de viață și muncă corespunzătoare, iar acest lucru va contribui la o apărare eficientă a suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Potrivit rezultatelor CEC, actuala președintă, Maia Sandu, a câștigat un nou mandat.

Astfel, Maia Sandu intră în istorie și devine primul politician căruia moldovenii îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte.

Amintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.

Pe data de 28 octombrie, procurorul general, Ion Munteanu, a explicat cum banii lui Șor ajung în Republica Moldova și ce fac oamenii legii pentru a contracara tentativele de fraudare.

Astfel, până la 8 noiembrie, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 5.000.000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod contravențional - „coruperea electorală pasivă”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării