Grosu: CSM anchetează eliberarea deținuților condamnați pe viață
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a autosesizat și a demarat o anchetă privind prestația judecătorilor care au eliberat deținuți condamnați pe viață prin folosirea abuzivă a legii amnistiei.

Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a menționat că legea amnistiei a fost inițial gândită pentru a-i ajuta pe cei condamnați pentru infracțiuni minore, cum ar fi furturi sau altercații, nu pentru persoane condamnate pentru crime grave, cum sunt omuciderile, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Președintele Parlamentului a adăugat că Parlamentul va pune la dispoziția instituțiilor de anchetă toate materialele necesare, inclusiv stenogramele ședințelor comisiei juridice, proiectele legislative și alte documente aferente procesului de adoptare a legii.
„Este evident inadmisibil ca persoanele care au comis crime grele să beneficieze de această amnistie. Nici vorbă de așa ceva. Rolul fiecărei instituții trebuie investigat, inclusiv prestația Administrației Naționale a Penitenciarelor și a judecătorilor implicați”, a spus Igor Grosu.
Patru persoane condamnate la detenție pe viață au fost eliberate în baza prevederilor Legii nr. 243/2021 privind amnistia, care permite eliberarea după executarea a 30 de ani de închisoare. Alți doi deținuți au fost puși în libertate în urma aplicării art. 91 din Codul penal (liberarea condiționată înainte de termen), iar trei – în baza art. 92 (înlocuirea pedepsei cu una mai blândă), toate prin decizii ale instanțelor de judecată.
În perioada 2024-2025, pedeapsa cu detenție pe viață a fost comutată în 30 de ani de închisoare pentru alți 21 de condamnați, tot prin hotărâri judecătorești.
Presa a relatat că aceste eliberări au fost posibile datorită aplicării Legii amnistiei, modificărilor ulterioare la Codul penal propuse de Ministerul Justiției în 2024, dar și sprijinului acordat de conducerea Penitenciarului nr. 17 - Rezina. În cele mai multe cazuri, administrația Penitenciarului a susținut demersurile privind amnistia, reducerea pedepsei sau liberarea condiționată, demersuri care au fost acceptate ulterior de judecători.
De menționat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat excluderea Olesei Stamate, fosta șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, din cadrul formațiunii politice, în urma implicării sale în modificările controversate ale Legii amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți periculoși.
Ulterior, într-o postare pe Facebook, ea a scris că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS și a subliniat că înțelege contextul politic dificil și atacurile informaționale dure care i-au fost direcționate în ultimele zile, în special într-un an electoral.
Pe data de 16 aprilie, Olesea Stamate a anunțat că va continua să-și exercite mandatul de deputat în calitate de parlamentar neafiliat, menționând că toate acțiunile sale în privința legii amnistiei au fost „conforme cu legea și făcute în deplină transparență”.