main logo
3336

Gorea: La fabricarea dosarului Petic au participat angajați SPIA și INI

Grigore Gorea, expert criminologic și fost angajat al Serviciului de protecție internă și anticorupție (SPIA) din cadrul Ministerului de Interne, a declarat că dosarul de viol pe numele lui Gheorghe Petic este unul „fabricat” și că la crearea acestuia ar fi participat angajați ai SPIA, inclusiv șeful insituției și angajați ai Inspectorarului Național de Investigații (INI), direcția 5.

Gorea: La fabricarea dosarului Petic au participat angajați SPIA și INIFoto: captură video

Anatolie Postică, comisarul-șef SPIA, neagă acuzațiile, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Grigore Gorea a deținut în ultimul an și jumătate funcția de șef al secției de urmărire penală din cadrul SPIA. Potrivit lui Gorea, șeful-comisar al SPIA i-ar fi spus că „trebuie de scăpat de Petic” și „de salvat partidul”, sugerându-i să se ocupe de plângerea unei persoane din Ungheni care l-a învinuit pe Petic de viol.

„Sunt gata să dau depoziție în instanța de judecată. Sunt convins că acest presupus viol a fost o făcătură pusă la cale de către angajații Inspectoratul Național de Investigații (INI), direcția 5 și de către Postică, împreună cu oamenii loiali lui”, a spus Gorea.

În urma acuzațiilor, Anatolie Postică a intervenit prin telefon la emisiunea 60 de minute cu Vasile Năstase și a declarat că nu are „nici o atribuție cu dosarul fabricat”.

„În aceste perioade apar foarte mulți pseodo-eroi. Vreau să vorbesc din numele instituției. Vă invit la o ședință comună unde ne vom privi în față și veți spune dacă vreodată am făcut politică de partid. Nu am nici o atribuție la dosarul fabricat. E drept că am avut denunțul pe care l-am adresat la Procuratură”, a spus Anatolie Postică.

Potrivit lui Grigore Gorea, în dosarul Petic pe cazul de viol nu ar exista probe, cum ar fi „microparticule sau excoriații pe corpul victimei” care să demonstreze actul violului. „Sunt curios să știu ce a servit ca bază probatorie la aprobarea sentinței”, a spus expertul criminologic.

Grigore Gorea devenit cunoscut după ce, în 2004, când era angajat la CCCEC, a povestit public cum a fost obligat să fabrice dosare împotriva fostului primar al capitalei, Serafim Urechean, şi ex-secretarului Consiliului Municipal Chişinău, Vladimir Şarban, scria Jurnal de Chișinău. 

În luna mai 2005 a fost închis pentru jumătate de an, pe un dosar redeschis, din 2002. Ulterior, în 2007, CEDO a obligat Republica Moldova să-i plătească lui Gorea 11.500 de euro despăgubiri morale pentru tratamentul inuman la care a fost supus în închisoare.

Amintim că la 20 martie curent, liderul OT Ungheni ai Platformei DA, Gheorghe Petic, a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, într-un dosar de viol.

Ulterior, un al doilea dosar a fost deschis pe numele fostului polițist de frontieră, Gheorghe Petic. Acesta este cercetat pentru huliganism, care ar fi avut loc în 2003. Dacă va fi găsit vinovat de cele încriminate, Petic riscă 7 ani de pușcărie.

Petic se declară nevinovat în ambele dosare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării