main logo
247

Gherasimov: Pentru a adera la UE, trebuie să depășim lipsa de încredere

Într-un interviu, Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, a explicat de ce Republica Moldova poate acoperi toate capitolele de negociere cu două luni mai devreme decât a fost planificat și de ce, paradoxal, moldovenii cred mai puțin decât Bruxellesul în faptul că aderarea țării la UE până în 2030 este un obiectiv realizabil.

Gherasimov: Pentru a adera la UE, trebuie să depășim lipsa de încredereCristina Gherasimov/Imagine simbol

Anterior, Republica Moldova a primit undă verde pentru începerea negocierilor de aderare. Fiind întrebată ce pași concreți urmează acum pentru ca acest proces să nu stagneze, ci să cunoască o accelerare, Cristina Gherasimov a declarat că, în prezent, Moldova se află într-o etapă tehnică - cea a screeningului, ceea ce înseamnă că Moldova merge la Bruxelles cu echipe din diverse instituții ale statului și explică cum stau lucrurile în țara noastră în raport cu fiecare capitol al legislației Uniunii Europene - așa-numitul acquis comunitar, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

Aceasta menționează că deja s-a parcurs jumătate din acest proces, care decurge conform calendarului. „Mai avem încă 3 din cele 6 clustere, sau grupuri de capitole, pe care urmează să le acoperim în următoarele câteva luni”, precizează Gherasimov, adăugând că, până la sfârșitul lunii septembrie, toate capitolele vor fi acoperite, cu două luni mai devreme decât era planificat inițial.

Potrivit Cristinei Gherasimov, procesul se desfășoară într-un ritm accelerat în prezent. 

„Instituțiile noastre se prezintă foarte bine și primim doar aprecieri pozitive din partea instituțiilor europene. După această etapă, pentru fiecare cluster în parte, Comisia Europeană va propune Consiliului Uniunii Europene un raport de screening, în care va fi evaluat cât de departe suntem de standardele europene aici, în Republica Moldova. Ulterior, Consiliul va decide dacă Republica Moldova este sau nu pregătită să deschidă negocierile pentru fiecare grup de capitole. Conform Comisiei, urmează să deschidem aceste negocieri pentru fiecare cluster începând chiar din acest an”, a mai menționat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană.

Aceasta menționează că, unul dintre cele mai dificile capitole în acest proces este mediul înconjurător. De asemenea, un alt capitol provocator este justiția - și nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga regiune. 

„Toate statele candidate care aspiră la aderarea la Uniunea Europeană se confruntă cu provocări similare în acest domeniu. Justiția este, să spunem așa, capitolul cu care se deschid și, totodată, se încheie negocierile de aderare, tocmai din cauza complexității reformelor prin care trebuie să treacă un stat candidat”, precizează oficiala. 

Totodată, Gherasimov a fost întrebată cât de pregătită este administrația publică pentru negocierile tehnice cu Bruxelles-ul. Ea susține că instituțiile s-au mobilizat într-un ritm fără precedent. Astfel, funcționarii publici, experții din societatea civilă, conaționalii din diaspora, toți lucrează mână în mână pentru a asigura o prezentare la cel mai înalt nivel.

„Vă spun sincer: la început aveam îngrijorări majore, pentru că este adevărat - capacitatea administrativă este unul dintre punctele sensibile, unde mulți spun că Republica Moldova încă șchiopătează. Dar ne-am mobilizat și primim aprecieri foarte înalte la Bruxelles pentru eforturile depuse și pentru modul în care echipele noastre se prezintă în procesul de negocieri.

Cred că cel mai important pas pentru noi, ca țară, va fi implementarea reală a acestor transformări aici, acasă. Pentru că una este să așterni pe hârtie niște reforme, și alta este să le pui efectiv în aplicare. Noi lucrăm la acest proces de implementare nu doar din 2022, de când am obținut statutul de țară candidată, ci încă din 2014 - de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. S-au făcut multe, dar am putea face și mai mult. Iar faptul că am trecut acum de la etapa de asociere la cea de aderare este, în opinia mea, un motor puternic și o motivație suplimentară pentru instituțiile noastre să muncească și mai intens. Este adevărat că ne-ar prinde bine mai multe mâini de ajutor, și de aceea lucrăm în continuare pentru a atrage colegi noi care să se alăture acestui efort comun”, a mai spus Cristina Gherasimov. 

Vedeți întregul interviu aici. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării