Gheorghe Balan, despre deciziile și recomandările CSS: E un amestec
O imixtiune a politicului în sfera justiției, astfel a comentat judecătorul Gheorghe Balan, declarațiile președintei Maia Sandu, emise după ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care s-au discutat blocajele din domeniul justiției.

„Dacă până astăzi credeam că doamna Președintă este prost informată de consilierii ei, astăzi mi-am făcut concluzia că dânsa este rău intenționată. Dacă dumneaei a decis și a promis public că în 30 de zile va fi în Republica Moldova un Consiliu Superior al Magistraturii funcțional, închipuiți-vă ce mesaj a transmis judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție care urmează să examineze contestațiile colegilor care au participat la această procedură de pre-vetting. E o imixtiune”, a comentat judecătorul în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Totodată, a fost solicitat telefonic să comenteze deciziile CSS și judecătorul Anatolie Țurcan, care la 17 martie, a fost ales președinte al Adunării Generale a Judecătorilor, deși nu a trecut promovarea Comisiei pre-vetting.
Acesta a refuzat să comenteze deciziile CSS, dar a ținut să acuze jurnaliștii, de lipsă de profesionalism și că ar sluji „ oligarhii și bandiții”.
Precizăm că în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, care a avut loc vineri, urmau să fie numiți patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, dar adunarea a fost întreruptă, continuarea ei fiind planificată pentru 28 aprilie, pe motiv că nu au fost examinate toate contestațiile judecătorilor care nu au promovat evaluarea.
Președintele Maia Sandu a declarat astăzi după ședința CSS că Adunarea Judecătorilor s-a desfășurat cu încălcarea legii, deoarece legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. Mai mult ca atât persoanele implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes, unii dintre ei nefiind reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia de evaluare externă.
„Tot ce a reușit să arate judecătorii la această adunare este că justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze”, a spus președintele.
Maia Sandu a enumerat deciziile și recomandările CSS, potrivit cărora CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai târziu.
Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting și din acești membri se va crea CSM care va funcționa indiferent de ce decid judecătorii, a mai spus președintele.