main logo
526

Finanțarea campaniei: Ce și cum declară concurenții electorali la CEC

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, cheltuielile ce rămân cel mai frecvent neraportate sunt cele pentru locațiunea sediilor, pentru transport şi pentru remunerarea voluntarilor implicați în agitația electorală.

Finanțarea campaniei: Ce și cum declară concurenții electorali la CEC

Comisia Electorală Centrală a examinat astăzi rapoartele de cheltuieli ale concurenților electorali înainte de alegerile din 24 februarie. Dar nu pe toate – unii nici nu și le-au făcut, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

Deși în scrutinele anterioare CEC analiza cu o mai mare atenţie cifrele indicate de concurenții electorali în rapoartele financiare, acum doar s-a luat act de aceste rapoarte şi au fost avertizaţi cei ce nu le-au prezentat sau cei care au făcut-o cu întârziere. Concluzia secretarului CEC, Veaceslav Agregoroae, a fost următoarea:

„În urma verificării prealabile a rapoartelor prezentate sub aspectul plenitudinii informaţiei şi cu cerinţele de întocmire a acestora CEC a constat prin prisma competenţei sale că ele corespund normelor legale”.

Se pare însă că nu toţi concurenţii ce au comis abateri au fost totuşi avertizaţi de CEC. În timp ce blocul ACUM şi Mişcarea Antimafie au fost atenţionate că nu au prezentat în termen rapoartele, PL, care a deschis cu întârziere contul electoral fără a înştiinţa din timp CEC şi nu a raportat nimic în primele două săptămâni, nu a primit nicio atenţionare.

Pe de altă parte, o analiză alternativă a Asociaţiei Promo-LEX arată cu probe că PL a şi cheltuit bani în primele două săptămâni ale campaniei.

Autorităţii electorale nu i-au trezit întrebări nici faptul că cel puţin doi concurenţi electorali, PD şi PCRM, au indicat zero cheltuieli pentru evenimente şi întruniri electorale în primele două săptămâni de raportare, iar PSRM – în prima săptămână. Pe de altă parte, observatorii Promo-LEX au depistat că cele trei formaţiuni au avut evenimente electorale, dar cheltuielile pentru ele nu au fost raportate, fie au fost subestimate.

În primele două săptămâni de campanie concurenții electorali au raportat la CEC cheltuieli totale de peste 19 milioane de lei, dintre care 11 milioane le-a cheltuit Partidul Democrat. Acesta este urmat de Partidul Şor, cu cheltuieli de peste 5 milioane, şi PSRM, cu peste 2 milioane de lei. Blocul ACUM a cheltuit puţin peste jumătate de milion. Marea majoritate a cheltuielilor raportate provin din închirierea spațiilor de publicitate.

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, cheltuielile ce rămân cel mai frecvent neraportate de concurenţi sunt cele pentru locaţiunea sediilor, pentru transport şi pentru remunerarea voluntarilor implicaţi în agitaţia electorală. 

În primele două rapoarte financiare doar un concurent, blocul ACUM, a raportat cheltuieli pentru voluntari. Cuantumul total al cheltuielilor estimate de Promo-LEX ca fiind neraportate este de peste 828 de mii de lei, socialiştii fiind lideri la acest capitol.

Teoretic, CEC poate soma concurenţii să-şi corecteze rapoartele financiare şi să declare cheltuielile dosite. CEC poate solicita concurenţilor să prezinte diverse informaţii, cum ar fi contractele încheiate cu prestatori de servicii şi facturile, informaţii despre numărul de pliante electorale tipărite, contractele de publicitate cu televiziunile. 

Unii experţi observă că CEC se pare că deocamdată analizează doar formal rapoartele concurenţilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării