main logo
2397

Filip, despre PSRM: Se retrag ca fasciștii, dând foc la tot în urma lor

Un grup de deputați socialiști promovează în Parlament o inițiativă privind abrogarea legii care pune miliardul furat pe umerii cetățenilor.

Filip, despre PSRM: Se retrag ca fasciștii, dând foc la tot în urma lorFoto: știri.md

Miercuri, Comisia economie, buget și finanțe din Parlament a aprobat raportul la proiectul de lege al PSRM, transmite Știri.md cu referire la Zugo.

Potrivit notei informative a proiectului, acesta are ca scop „eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”.

„Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”, susține deputatul Petru Burduja.

Protivit inițiativei, Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterilor în plenul Parlamentului.

De menționat că Legea din 3.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.

Filip: Se retrag ca fasciștii, dând foc la tot în urma lor

La scurt timp de la ședință, liderul democraților s-a referit pe Facebook la această inițiativă, criticând PSRM și Partidul Șor.

„Ei înțeleg că nu le-a mai rămas mult și se retrag ca fasciștii: dau foc la tot în urma lor. Așa cum fasciștii dădeau foc la clădiri și obiective culturale, așa coaliția PSRM-șor arde în urma sa relațiile cu SUA, UE și FMI”, a scris Pavel Filip pe pagina sa.

„Vor să anuleze acordarea garanțiilor de stat (lege coordonată cu FMI prin care am reușit să le dăm banii înapoi oamenilor care aveau economii la cele 3 bănci lichidate), dar și reforma pensiilor (coordonată, la fel, cu FMI, prin care am reușit majorarea pensiilor cu 50% în 3 ani), toate pe lângă legile profund anti-constituționale și anti-statale votate săptămâna trecută”, a mai scris Filip.

Democratul afirmă că autorilor propunerii „nu le pasă de țară și de cetățeni, nu le pasă ce va fi după ei”: „După noi, potopul” – e sloganul lor și nu îi interesează cum vor lăsa țara în urma lor, următorului guvern. Se asigură astfel că oricine ar veni la guvernare, va avea de înfruntat obstacole. Să dai foc la casa, asta înseamnă să „iubești Moldova”?”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării