main logo
1467

Fake News: Deputatul Dumitru Alaiba locuiește într-o casă de milioane

Mai multe instituții mass-media gestionate sau afiliate deputaților Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au prezentat săptămâna trecută imagini cu un imobil din Chișinău, menționând că aceasta ar fi locuința deputatului Blocului ACUM, Dumitru Alaiba.

Fake News: Deputatul Dumitru Alaiba locuiește într-o casă de milioane

Autorii au făcut referire și la declarația de avere a deputatului, precizând că acesta a declarat că din anul 2017 deține 50% din acea casă și din terenul aferent, transmite Știri.md cu referire la Stopfals.md.

Totodată, aceștia susțin că deputatul a indicat în declarație că cele două bunuri imobile valorează 30 de mii de euro, deși prețul lor de piață este de peste 10 ori mai mare. 

ProFact Moldova a analizat documentele cadastrale și declarația de avere a politicianului și a constatat că informațiile prezentate de aceste instituții media NU corespund adevărului.

Informația despre casa în care ar locui deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a fost furnizată, în premieră, pe 23 aprilie 2019, în cadrul emisiunii online „Într-un „PAS” bun”, moderată de către vicepreședintele Tineretului Democrat (organizația de tineret a Partidului Democrat din Moldova), Ion Harghel. 

Casa era filmată cu drona, iar Harghel menționa, după ce a prezentat biografia deputatului, că „și probabil tot miliardul furat stă la baza acestei case unde trăiește deputatul Dumitru Alaiba, casă care poate pentru Andrei Năstase să pară una modestă, dar pentru majoritatea moldovenilor este o casă de lux”.

A doua zi, pe 24 aprilie, informația a fost preluată de mai multe instituții mass-media afiliate Partidului Democrat sau Partidului Șor. „Exclusiv! Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba”, a scris, inițial, Telegraph.md. Informația a fost prezentată sub forma unui „editorial” semnat ”Igor Gârlea, jurist”. 

Autorul scria că emisiunea „Într-un „PAS” bun” l-a făcut să deschidă declarația de avere și interese depusă de Dumitru Alaiba la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și că după asta a observat că „în 2016 (Alaiba, n.r.) a cumpărat 2 apartamente și un garaj, iar în 2017 o casă și un teren cu 900 m2 în intravilanul mun. Chișinău cu doar, atenție, 30 000 EURO!”. ”Unde se vând astfel de terenuri cu astfel de case, prieteni???”, se întreba autorul. Acesta făcea referire și la bunurile declarate de Dumitru Alaiba în Estonia și menționa că prin această țară s-ar fi „spălat miliardele rusești”.

Tot în acea zi, informația a fost preluată și de alte instituții media, majoritatea afiliate politic, dar și de unii bloggeri. Bloggerul Corneliu Gandrabur, de exemplu, a comentat informația, făcând și el referire la faptul că deputatul ar fi indicat în declarația de avere un preț diminuat al casei. 

Site-ul timpul.md a scris că „chiar dacă pe Facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are un preț de piață de cel puțin 6 milioane de lei. 

În declarația de avere însă, deputatul Dumitru Alaiba a indicat că ar deține începând cu anul 2017 doar 50% din casa și terenul pe care a fost construită aceasta. La valoarea acestui bun, deputatul din PAS a indicat modesta sumă de doar 30 mii euro. La o simplă cercetare pe site-urile de anunțuri imobiliare din Moldova, găsim însă că astfel de imobile de lux costă în respectiva zonă a municipiului Chișinău 350.000 și chiar 500.000 euro”.

Televiziunea Centrală, afiliată lui Ilan Șor, la fel, a preluat subiectul, la fel ca și postul de televiziune Prime TV, afiliat lui Vladimir Plahotniuc. 

Deși jurnaliștii de la Prime TV au menționat, în titlu, că Alaiba deține o casă de lux în Chișinău, în corpul știrii aceștia au scris corect că imobilul „de milioane” nu-i aparține lui Dumitru Alaiba, ci părinților săi. Totuși, și aceștia au făcut o referire eronată la apartamentul în care locuiește deputatul.

 „Apartamentul din Moldova a fost cumpărat în 2016, când şi-a încheiat activitatea la Guvern, unde a deţinut funcţia de consilier al fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. În acea perioadă, Dumitru Alaiba era şi lider al trollilor PLDM pe reţelele de socializare”, anunță Prime TV.

Datele cadastrale consultate de ProFact Moldova arată că informația despre averea deputatului Dumitru Alaiba a fost prezentată eronat. Deputatul nu locuiește în casa care i-a fost atribuită. De asemenea, acesta nu are o cotă-parte din acel imobil. Documentul arată că imobilul filmat cu drona este înregistrat pe numele părinților deputatului, Anatolie și Larisa Alaiba.

Cei doi au intrat în posesia terenului în perioada 2002-2004, iar la scurt timp au început construcția casei. Cele trei construcții au fost oficial date în exploatare în anul 2011. 

Dumitru Alaiba nu deține cotă parte din teren sau din casă, respectiv, acestea nu se regăsesc în declarația sa de avere și interese, depusă la ANI.

În acel document, Dumitru Alaiba a indicat că, împreună cu soția sa, deține 50% dintr-un teren și o casă de locuit, ambele fiind evaluate la 30 de mii de euro. Ambele bunuri sunt însă în Estonia, fiind moștenite de către soția deputatului, care este cetățeancă a Estoniei. Astfel, nu există nicio legătură între casa părinților deputatului Alaiba filmată cu drona și atribuită deputatului și imobilele declarate de acesta de pe teritoriul Estoniei.

Părinții lui Dumitru Alaiba sunt proprietarii companiei „Uralis” SRL, fondată în anul 2012. Conform informațiilor publice, în ultimii 4 ani, firma a câștigat licitații publice în valoare de peste 70 milioane de lei pentru lucrări de construcție a sistemelor de aprovizionare cu apă în diverse localități din țară.

Dumitru Alaiba a declarat pentru ProFact Moldova că locuiește, de fapt, într-un apartament din sectorul Buiucani al Capitalei.

Informațiile cadastrale arată că locuința la care acesta face referire are 55,5 m.p. și a fost dobândită în anul 2014 (nu în 2016, așa cum e menționat în declarația de avere și interese) în urma unui contract de donație. Totodată, deși jurnaliștii de la Prime TV menționau că Alaiba a cumpărat apartamentul în 2016 „când şi-a încheiat activitatea la Guvern, unde a deţinut funcţia de consilier al fostului premier Vlad Filat”, datele cadastrale demonstrează faptul că locuința a aparținut părinților deputatului încă de la începutul anilor 2000. În martie 2014, în urma unui contract de donație, apartamentul a ajuns în proprietatea lui Dumitru Alaiba.

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Dumitru Alaiba și soția sa, jurnalista estoniană Marian Manni, dețin, pe lângă apartamentul din sectorul Buiucani și casa împreună cu terenul din Estonia, la care am făcut referire mai sus, un garaj, un apartament în România, dobândit de familia Alaiba în 2006 și altul în Estonia, dobândit în 2016. 

Cei doi mai dețin un autoturism Volvo S60, fabricat în 2011 și cumpărat în 2012 și cote părți în câteva SRL-uri înregistrate în Estonia și R. Moldova. În 2016, soția lui Dumitru Alaiba a contractat un credit în valoare de 46 mii de euro, scadent în 2046 cu o rată a dobânzii de 2,1%. Dumitru Alaiba a devenit deputat din partea Blocului ACUM în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, după ce a învins în circumscripția uninominală nr. 51.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării