main logo
741

Fadei Nagacevschi a propus avocaţilor moldoveni să-l contacteze personal

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a propus avocaţilor moldoveni să-l contacteze personal, dacă apar dificultăţi în activitatea lor profesională.

Fadei Nagacevschi a propus avocaţilor moldoveni să-l contacteze personalFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, la Adunarea Generală a Uniunii Avocaţilor, el a spus că practică avocatura începând cu 2003 şi ştie nu din auzite despre dificultăţile cu care se confruntă reprezentanţii acestei profesii în republică, transmite Știri.md.

"În toţi aceşti ani am fost în casta voastră şi am mers prin instanţe, cunosc practica activităţii judecătorilor, problemele din justiţie şi aşa mai departe. Ştiu cum uneori este dificil să ajungi la client, dacă este în închisoare. Desigur, există întrebări referitoare la legislaţie, dar şi la interpretarea acesteia. 

Dar avocatura este o profesie liberă, ceea ce înseamnă, în primul rând, asistenţă juridică de înaltă calitate pentru clienţii noştri. Şi trebuie să arătăm lumii întregi că avocaţii profesionişti din Moldova sunt cei mai buni", a subliniat ministrul şi a anunţat de la tribună numărul său de mobil.

"În săptămânile următoare sper să formăm un grup de lucru, astfel încât să putem pregăti o serie de proiecte de lege, pentru ca avocaţii să se simtă eficienţi în profesia lor. Avocaţii nu sunt cei care se subordonează procuraturii sau sistemului judecătoresc. Trebuie să-i învăţăm să ne respecte", a spus Nagacevschi.

El a promis că se va ocupa personal de soluţionarea unor probleme, de exemplu, cu administraţia închisorilor, dacă aceasta va împiedica cerinţele legale ale avocaţilor referitoare la obligaţiile lor faţă de clienţi.

"Când mergeam pe stradă, nu am văzut lângă clădirea unde ne-am adunat astăzi nici Mercedesuri, nici Porsche, nici Bentley, dar am văzut oameni buni. Voi fi susţinătorul vostru în sistemul politic şi voi face tot posibilul pentru a îmbunătăţi situaţia din avocatură", a promis oficialul.

Ordinea de zi a şedinţei a inclus 16 subiecte. Printre acestea se numără alegerea preşedintelui Uniunii (actualmente, acesta este Emanuel Ploşniţă) şi a şase membri ai comisiei pentru disciplină şi etică. Din 394 de delegaţi, la şedinţă au fost înregistraţi 348. Adunarea se consideră că a avut loc dacă participă cel puţin 260 de delegaţi.

Conform raportului Ministerului Justiţiei pentru anul 2018, în Registrul de stat au fost înregistraţi 3366 de avocaţi, dintre care 1400 au practicat activ. Peste 2 mii de specialişti au primit licenţa de avocat, dar nu practică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării