main logo
696

Experții au analizat realizările de după depunerea cererii de aderare la UE

Experţii independenţi au evaluat realizările Republicii Moldova în anul care a trecut de depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Experții au analizat realizările de după depunerea cererii de aderare

Directorul Institutului de istorie orală, Alexei Tulbure, i-a declarat corespondentului "INFOTAG" că "Moldova face progrese rapide în adoptarea legislaţiei europene, dar nu în implementarea consecventă", transmite Știri.md.

"Angajamentele Moldovei în calitate de ţară candidată sunt definite în Planul de acţiuni corespunzător aprobat în comun de guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană. Cea mai impresionantă parte a acestui plan este cea legislativă. În această parte, lucrurile merg destul de bine - se adoptă modificările necesare, legi etc. Există informaţie de raportat. Dar implementarea lor este lentă", a constatat politologul.

În opinia sa, aceasta se referă, în primul rând, la "schimbări esenţiale, de exemplu, în justiţie, în practica combaterii corupţiei, în deoligarhizarea statului".

"Aici lucrurile nu se întâmplă atât de repede. Cred că Comisia Europeană înţelege foarte bine toate acestea şi este conştientă de dificultăţile cu care se confruntă Moldova", a spus Tulbure.

Deputatul în primul parlament Ilia Trombiţchi este sigur că obţinerea de către Moldova a statutului de candidată la aderarea la UE este "un bun mecanism de stimulare".

"Pe de o parte, ne permite să evaluăm unde ne aflăm acum (se pare că pe penultimul loc printre ţările candidate), pe de altă parte - să reducem vorbăria pro-europeană. Şi, primind primele evaluări ale Comisiei Europene, să începem să lucrăm serios în toate domeniile", a spus expertul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării