main logo
483

Experți: Victoria PSRM ar provoca înghețarea relațiilor R.M-Ucraina

Victoria Partidului Socialiștilor la alegerile din toamnă va conduce la consolidarea pozițiilor Kremlinului în regiune și ar schimba radical relațiile moldo-ucrainene.

Experți: Victoria PSRM ar provoca înghețarea relațiilor R.M-Ucraina

Opinia aparține experților politici din Ucraina și a fost prezentată la Conferința Științifică cu participare internațională „Republica Moldova și Ucraina: de la provocări spre oportunități”, care a avut loc astăzi, la Academia de Știință a R. Moldova, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Potrivit reprezentantului Consiliului pentru politici externe „Prisma ucraineană” de la Kiev, Serghei Gherasimciuk, relațiile moldo-ucrainene, care înregistrează în ultimii ani o dinamică pozitivă, ar putea fi „înghețate” în caz că exponenții Kremlinului în R. Moldova, adică PSRM, ar obține majoritate parlamentară în urma alegerilor.

„Victoria socialiștilor este egală cu victoria Rusiei”, afirmă Gherasimciuk.

Consecințele acesteia presupune, cu siguranță, scenarii deloc bune în evoluția relațiilor moldo-ucrainene, care în ultimii ani s-a bucurat de o dinamică pozitivă și aici este vorba de preluarea controlului asupra sectorului transnistrean de frontieră moldo-ucraineană și alte proiecte în vederea securității regionale.

Gherasimciuk spune că în cazul unei alianțe PDM-PSRM, este mai greu de făcut prognoze, însă cert este aceasta nu ar favoriza atât de mult Rusia și ar presupunea păstrarea stării de statu-quo.

Analistul Gherasimciuk spune că parcursul european al R. Moldova ar putea continua doar în urma unei alianțe PDM-PAS-PPDA, însă nu știe pe cât e de posibil ca aceste formațiuni să cadă la o înțelegere.

La conferință a participat și Anton Mikhnenko, Director adjunct al Centrului de Studii ale Armatei, Conversiunii şi Dezarmării – CSACD.

În luarea sa de cuvânt, expertul a prezentat progresele obținute de armata ucraineană după invazia rusă din 2014. Acesta susține că până la invazia rusă, armata se afla într-o stare deplorabilă, pentru întreținerea ei fiind alocate din buget sume derizorii, iar 80-90% din tehnica militară produsă era exportată.

După ce Rusia a anexat Crimeea și a început războiul în Donbas, autoritățile au început a investi în armată, iar acum 70% din tehnica militară este construită în Ucraina, iar restul de 30% este achiziționată din țările UE și SUA.

Mikhnenko atrage atenția că în R. Moldova armata este finanțată slab și se află într-un hal fără de hal. precum cea ucraineană până în 2014. Potrivit lui, această se întâmplă deoarece atțt autoritățile moldovenești cât și cetățenii nu realizează ce înseamnă „pericolul rusesc” și cum acesta poate genera în război peste noapte.

Acesta a mai spus că armata ucraineană a implementat în jur de 180 de standarde NATO, începând cu tehnici ofensive și defensive și terminând cu alimentația militarilor.

„Acum luptăm cu una din cele mai puternice armate ale lumii și ținem piept”, spune Mikhnenko.

Potrivit ultimului sondaj din Ucraina, circa 46% dintre cetățeni își doresc integrarea în Alianța Nord Atlantică, 36% se pronunță împotrivă, iar 19% rămân indeciși

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin, prezent la eveniment, a vorbit despre inițiativa Kievului de a construi cele șase hidrocentrale pe Nistru. Acesta a subliniat că acest fapt este posibil doar cu o evaluare a experților internaționali în ecologie.

Diplomatul a subliniat că în cadrul războiului informațional pe marginea acestui subiect se manipulează și dezinformează cu scopul de a ațâța R. Moldova și Ucraina între ele.

Din partea R. Moldova, la conferință au participat Gheorghe Bălan, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Igor Munteanu, director executiv al IDID „Viitorul”, Natalia Albu, Victoria Bucătaru și alții.

Aceștia au subliniat pericolul major al trupelor ruse de ocupație din Transnistria și au vorbit despre dorința și nedorința elitelor politice pentru reglementarea politică a diferendului de la Nistru.

Gheorghe Bălan a declarat că din „Pachetul Berlin plus” au fost soluționate aproapte toate subiectele.

„În timpul apropiat, la Roma, va avea loc ședința înformatul „5+2”. (...) Ar fi timpul să trecem la discutarea reglementării politice”, a spus Bălan.

Igor Munteanu susține că o componentă importantă a problemei transnistrene este dependența R. Moldova de gazele Federației Ruse. Acesta este convins că dacă Chișinăul s-ar putea desprinde de această dependență, atunci am avea mai multe șanse pentru a reintegra R. Moldova și a obține retragerea trupelor ruse din regiune

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării