Experți: Kremlinul promovează o falsă suveranitate în R. Moldova
Pe 23 iunie, Republica Moldova marchează 35 de ani de la adoptarea Declarației de Suveranitate – momentul istoric care a deschis calea spre independență și democrație, punând bazele statului moldovean modern. Evenimentul este celebrat de autorități printr-un Marș al Suveranității, organizat la inițiativa președintei Maia Sandu, dar și revendicat politic de opoziția prorusă, care și-a organizat propriul miting în fața Parlamentului.

În timp ce guvernarea subliniază caracterul pro-UE și democratic al suveranității statului, experții avertizează că termenul este tot mai frecvent deturnat de formațiuni politice care promovează, de fapt, interese străine și narative false, în încercarea de a frâna integrarea europeană a Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Ștefan Bejan, expert în politici publice de la WatchDog.md, atrage atenția că „suveranitatea de carton”, promovată de partide pro-Kremlin, este de fapt o falsă neutralitate care maschează obediența față de Moscova.
„Socialiștii și alți politicieni filiați Kremlinului au încercat ani la rând să vândă moldovenilor o suveranitate falsă. O așa-zisă neutralitate, care în realitate însemna supunerea față de Moscova. Suveranitate nu înseamnă să pleci capul pentru un preț mai mic la gaz sau să primești instrucțiuni de la Kremlin. Înseamnă să îți aperi libertatea și să iei decizii în interesul propriilor cetățeni, chiar dacă presupune sacrificii pe termen scurt”, a explicat Bejan.
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că retorica suveranistă este folosită de „coloana a cincea” drept instrument ideologic împotriva direcției occidentale a Republicii Moldova.
„Suveranismul și moldovenismul sunt folosite pentru a crea o ideologie internă opozabilă României și UE. Aceste teorii se pliază pe falsuri istorice și pe retorica stalinistă, încercând să convingă cetățenii că fac parte din ‘lumea rusă’”, a spus Tănase.
Președintele Asociației „Parlamentul 90”, Ion Hadârcă, unul dintre semnatarii Declarației de Suveranitate din 1990, susține că documentul a fost „prima mare victorie democratică” în lupta pentru eliberarea de sub dominația sovietică.
„Declarația proclama cetățenia republicană, divizarea puterii în stat, dreptul de a încheia tratate internaționale. Asta presupunea, încă de atunci, o deschidere clară spre Europa. Pericolul actual constă în interpretarea greșită a suveranității de către suveraniști – adică cei care transformă ideea într-un slogan antieuropean, în slujba intereselor străine”, a subliniat Hadârcă.
În timp ce autoritățile organizează Marșul Suveranității, care pornește de la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici și se încheie la Președinție cu discursuri și un concert, Partidul Socialiștilor a ținut un miting în fața Parlamentului, unde liderul Igor Dodon a criticat guvernarea, acuzând-o că a „delegat suveranitatea către Bruxelles” și a cerut unirea partidelor de opoziție împotriva președintelui R. Moldova, Maia Sandu.
Știri.md amintește că R. Moldova a adoptat Declarația de Suveranitate la 23 iunie 1990, un pas decisiv în desprinderea de Uniunea Sovietică, care a fost urmat, în august 1991, de proclamarea independenței.
În acest sens, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 35 de ani de la proclamarea suveranității R. Moldova, subliniind importanța unității naționale și a aspirației spre un viitor liber.